eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A héten eldől, kiadja-e a parlament a rendőrségnek Robert Ficót

A szlovák koalíció és az ellenzék nem ért egyet a volt belügyminisztert, Robert Kaliňákot és az ellenzéki Smer vezetőjét, Robert Ficót ért vádakkal kapcsolatban. Az ellenzék szerint Szlovákiában megszűnt a demokrácia, a koalíció szembehelyezkedik a jogállamisággal. A volt kormányfőt és belügyminiszterét múlt héten szerdán gyanúsította meg a rendőrség korrupciós és maffiaügyekkel foglalkozó különleges egysége. A politikusokat egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják.

Nagyon éles ellentét alakult ki a szlovák kormánykoalíció és az ellenzék között abban a kérdésben, hogy Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnök és egykori belügyminisztere, Robert Kaliňák bűnös-e vagy sem. A két politikus ellen múlt héten indult büntetőeljárás, a vádak pedig komolyak: bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése.

A politikai vitaműsorok témáját is Robert Fico és Robert Kaliňák ügye szolgáltatta. A politikai palettán egymással szemben álló felek pedig eltérően ítélik meg az ügyet. Az ellenzék azt állítja, hogy Szlovákiában teljes mértékben megszűnt a demokrácia, és a koalíció szembehelyezkedik a jogállamisággal. Richard Takáč, a Robert Fico által irányított Smer párt alelnöke a Szlovák Televízióban kiállt pártbéli főnöke, és a korábbi belügyminiszter mellett is. „Robert Kaliňák ártatlan ember, akárcsak Robert Fico. Politikai megtorlásnak vagyunk tanúi” – állította az ellenzéki honatya, aki úgy véli,

a koalíció célja, hogy szervezetten likvidálja az ellenzéket. A Smer alelnöke a nyomozás folyamatát is megkérdőjelezte.

Az ő véleményét osztotta Matúš Šutaj Eštok független parlamenti képviselő is, aki szerint a vádak egy politikai küzdelem csúcspontját jelentik. „A történtek megerősítették, hogy a kormány nem tud politikailag harcolni és vezetni az országot” – hangsúlyozta, hozzátéve: a cél az ellenzéki politikusok eltüntetése. Sem Fico, sem Kaliňák esetében nem látja okát az előzetes letartóztatásnak.

Ennek ellentmondóan nyilatkozott viszont Milan Vetrák, az OĽaNO párt alkotmányjogi bizottságának elnöke, aki úgy véli, az ilyen lépések erősítik a jogállamiságot. „Fico úr kénytelen szembenézni a börtönnel. Úgy vélem, ez az eredménye annak, milyen módon kormányoztak 12 éven keresztül Szlovákiában. Egy maffiaszervezetet alakítottak ki” – jegyezte meg a kormánypárti képviselő.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter azt mondta, csak idő kérdése volt, hogy a korábbi rezsim felelősségre vonására irányuló törekvések elérjék a tetőpontjukat. Úgy véli, hogy

az ügyet büntetőeljárás keretében folytatni fogják, majd bíróság elé viszik, és a bíróságon bebizonyítják Fico és Kaliňák bűnösségét.

A szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt héten vette őrizetbe Robert Kaliňákot, aki összesen tíz éven keresztül volt a Fico-kormányok belügyminisztere, majd a bíróság szombaton előzetes letartóztatásba helyezte. Robert Fico egyelőre szabadlábon védekezik, sorsa jelenleg a parlamenti képviselők kezében van. A szlovák törvényhozás mandátumvizsgáló bizottsága csütörtökön dönt arról, hogy mentelmi joga ellenére kiadja-e őt a rendőrségnek. Ha igen, vizsgálati fogság várhat Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnökére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×