INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

volkswagen

világjárvány

koronavírus

szlovákia

autóipar

A VW Slovakia által közreadott felvételen egy készülő jármű látható a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemének festőkamrájában 2010. november 5-én.

Szlovákia: milliárdeurós Volkswagen-fejlesztés és szárnyaló külkereskedelmi mérleg

A világjárvány első hulláma okozta tavaszi fennakadások a szlovákiai autógyártók értékesítését is lelassították, ám ezt az elmúlt hónapokban igyekeztek behozni. Szeptemberre látványosan megugrott az autók exportja, így az sem csoda, hogy a szlovák külkereskedelem sorra dönti a rekordokat.

A Volkswagen bejelentette, hogy 1 milliárd eurót fektet be Pozsonyban. A német anyavállalat egy eredetileg Törökországban tervezett beruházását valósítja meg a szlovák fővárosban.

A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése rámutat, hogy

Szlovákia kivitele idén szeptemberben 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 7,26 milliárd eurót,

a behozatal ezzel szemben majd 5 százalékkal, 6,55 milliárd euróra esett vissza. Eszerint a kivitel nagyjából 708 millió euróval haladta meg a behozatalt. Ilyen látványos külkereskedelmi többletre az elmúlt tíz évben ezen kívül csak egyszer volt példa, idén júniusban, amikor a gyártók szintén szerették volna behozni a járvány okozta tavaszi lemaradásaikat. A szeptemberi adat mögött is az áll, hogy a szlovákiai autógyártók – a nyári szabadságokat követően – újra felpörgették az értékesítéseiket.

A német Volkswagen egy eredetileg Törökországban tervezett beruházását Pozsonyban valósítja majd meg. Herbert Diess, az autógyár elnöke elárulta, hogy

a koronavírus-járvány is közrejátszott abban, hogy átalakítják kapacitásaikat, és úgy döntöttek, nincs szükség új gyárra, hanem a jelenlegieket fejlesztik.

A német autóóriás elnöke dicsérte a pozsonyi gyárat. Szerinte a fejlesztése nem lesz drágább, mint amennyibe a konszern törökországi terveinek megvalósítása került volna. Az egyetlen hátrány, hogy mivel nem lesz új törökországi gyár, nem tudnak terjeszkedni az ottani piacon.

Sidó H. Zoltán, az Új Szó napilap gazdasági szakírója elmondta, már nyáron szóba került, hogy Pozsonyban a Volkswagen tovább fog fejleszteni. „A Volkswagen egy jó ideig hezitált, hogy menjen-e Izmírbe vagy sem. Eredetileg oda telepítette volna az új gyárat. Végül mégis úgy döntött, hogy külön autógyárat nem épít, inkább a Pozsonyban meglévőt bővíti tovább. A konkrét részletek még nem ismertek, ahogy azt sem tudni egyelőre, hogy pontosan hány új embert fognak alkalmazni. Annyit viszont tudni, hogy Törökországban eredetileg 2022-ben valósították volna meg a céget, melynek kapacitása éves szintem mintegy 300 ezer gépkocsi lett volna. Körülbelül ez érkezik most Szlovákiába” – mondta a gazdasági szakember.

A pozsonyi fejlesztés értéke körülbelül egymilliárd euró lesz, például új összeszerelő sor és karosszériagyártó részleg is épül. A döntésnek köszönhetően itt készülhetne a konszern két középkategóriás modellje is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/VW Slovakia

Kapcsolódó hang

A koronavírus a szlovákok malmára hajtotta a vizet a törökökkel szemben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018