eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2018. február 26.Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány sajtóértekezlete Pozsonyban 2018. február 26-án, miután az előző éjjel megtalálták a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét nagymácsédi otthonukban. A kettős gyilkosságot feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Pavol Zachar)
Nyitókép: Pavol Zachar

Nem csillapodik a Tisztítótűz Szlovákiában

Őrizetben marad Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány Szlovákiában – döntött róla a speciális büntetőbíróság. A bíró szerint a csütörtökön letartóztatott egykori főrendőr befolyásolhatná a tanúkat, és további bűncselekményeket követhetne el, ezért marad lakat alatt. A Tisztítótűz névre keresztelt akcióban rajta kívül több egykori rendőri vezetőt is őrizetbe vett a Nemzeti Bűnöldözési Ügynökség, a NAKA.

Rács mögött marad Robert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetője, Marián Zetocha, a Szlovák Információs Szolgálat lehallgatásokért felelős vezetője és Marek Fleischer, a szlovák belügyminisztérium gazdasági részlegének volt igazgatója is. Utóbbit azzal vádolják, hogy 400 ezer eurós kenőpénzt fogadott el. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Hraško, a NAKA volt igazgatója. Az ő esete annyiban különleges, hogy őrizetbe vétele után az események hatására pszichikailag összeomlott, és a trencséni börtönkórházba vitték.

Az őrizetbe vettek közül egyeseket szabadlábra helyeztek. Ivan Bobocký rendőrt azért, mert beismerő vallomást tett. Bernard Slobodníkot, a pénzügyi rendőrség korábbi vezetőjét pedig azért, mert együttműködik a nyomozóhatósággal.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezésére vonatkozó döntés egyelőre nem jogerős, az érintettek fellebbeztek. A végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondja ki. Gašpar, Krajmer és a többiek őrizetbe vétele a Tisztitótűz fedőnevű rendőrségi akcióban történt. A hatóságok több bűncselekménnyel – bűnszövetkezet létrehozásával, megszervezésével, működése elősegítésével, illetve korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel – gyanúsítják őket. A speciális ügyészi hivatal javaslatára a speciális büntetőbíróság nyolc egykori magas beosztású belügyi tisztségviselő ellen indított eljárást.

Ondrej Repa, a speciális ügyészi hivatal ügyésze határozottan kizárta, hogy az akció politikai megrendelésre történt volna. „Ebben az esetben is, mint minden másban, csak a bizonyítékok alapján és a törvénnyel összhangban folyt az eljárás, amivel végül a bíró is egyetértett” – mondta az ügyész.

Az esetet felügyelő ügyészek arra is figyelmeztettek, hogy Tibor Gašparnak továbbra is kiterjedt kapcsolatai vannak a rendőrségen, mivel tudta, hogy valami készül ellene. Különben egy nappal az őrizetbe vétele előtt nem jelent volna meg önként az ügyészi hivatalban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×