eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Törvénysértések gyanújával őrizetbe vették a volt országos rendőrfőkapitányt Szlovákiában

És a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség volt vezetőjét is. A gyanúk között bűnszervezet létrehozása, korrupciós ügyek is szerepelnek.

zlovákiában csütörtökön reggel őrizetbe vették Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói a Tisztítótűz fedőnevű razzia során több gyanúsítottat vettek őrizetbe törvénysértések miatt - közölte a hírügynökséggel Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője.

Tökölyová szerint a hatóságok több bűncselekmény - bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés - elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

A pozsonyi média jelentései szerint Tibor Gaspar mellett a nyomozók őrizetbe vették Peter Hraąkot, a NAKA volt vezetőjét is. Az érintetteket lakóhelyükön vették őrizetbe, és házkutatásokat is tartottak náluk. A volt országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételét ügyvédje, Marek Para is megerősítette. Tibor Gaspar 2018 tavaszán Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről.

A Markíza kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van továbbá Marián Zatocha, a Szlovák Információs Szolgálat lehallgatásokért felelős egykori vezetője, Robert Krajmer, a rendőrség korrupcióellenes egységének volt parancsnoka és a rendőrség különleges pénzügyi egységének volt igazgatója, Bernard Slobodník.

Az Aktuality.sk hírportál azt feltételezi, hogy a razzia összefügghet annak a különleges nyomozói csoportnak a tevékenységével, amely Ludovít Makónak, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala volt vezetőjének, illetve Frantisek Böhmnek, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori munkatársának a vallomásait vizsgálja. Ludovít Makó ügyével összefüggésben a rendőrség már októberben őrizetbe vette Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét. Dusan Kovácik jelenleg vizsgálati fogságban van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×