eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - kemény vádat szegez Kínának az Egyesült Államok

Kína szabotálja a koronavírus-vakcina nyugati fejlesztését – állítottja hírszerzési információira hivatkozva egy amerikai szenátor, az ügy ismét kiélezi a két nagyhatalom viszonyát. Kutatók közben állítják, az új koronavírus már jóval az ismert időpont előtt Vuhanban volt.

Rick Scott amerikai szenátor azt állítja, hogy Kína fékezni próbálja vagy szabotálja nyugati kutatók munkáját arra irányulóan, hogy mihamarabb kidolgozzák az új típusú koronavírus-fertőzés ellen védő vakcinát.

A megjegyzés illeszkedik a Pekinggel szembeni amerikai kormányzati irányvonalba, amely hol a járvány eltitkolásával, hol a vírus mesterséges előállításával, hol azzal vádolta meg Kínát, hogy a vírus egy laboratóriumból,

emberi hanyagság miatt szabadult ki és ölt

meg mostanra 4 millió embert világszerte.

Washington a Kínával szemben elnéző magatartása miatt nekiment az Egészségügyi Világszervezetnek is, és Donald Trump elnök először a WHO pénzelését függesztette fel, majd azt mondta, hogy kilépnek belőle. Az elnök "kínai vírusnak" is nevezte a pusztító kórokozót.

A Republikánus párthoz tartozó és hithű Trump-támogatónak számító Rick Scott floridai szenátor - egykori kormányzó - a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:

"Meg kell alkotnunk a vakcinát. De sajnos bizonyítékunk van rá, hogy a kommunista Kína ezt szabotálja vagy fékezni próbálja."

Amikor kérdőre vonták, az mondta, nem adhat ki többet, de az információ "hírszerzőktől és a fegyveres erőktől" jött.

Hozzátette még, hogy "Kína nem akarja, hogy mi, Anglia és Európa gyártsa le először a vakcinát. Elhatározták hogy Amerika és világszerte a demokráciák ellenségei lesznek”.

Peking ezt követően bizonyítékot követelt a vádra.

"Mivel egy törvényhozó azt állítja, hogy Kína szabotálja a nyugati vakcinafejlesztést, tegyék lehetővé, hogy elénk tárja a bizonyítékot. Ne legyenek szégyenlősek!" - mondta Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.

Arról is beszélt, hogy az oltóanyag fejlesztése nem kínai-amerikai verseny és reméli, hogy Amerika követi Kína felajánlását, miszerint ingyen a világ rendelkezésére bocsájtja az általa kidolgozott vakcinát.

Harvard: ősszel indult

Közben a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói azt sugallják, hogy a koronavírus-fertőzés nem december végén, hanem már sokkal hamarabb kirobbant. Ezt a vélekedést a korábbi epicentrum, Vuhan város műholdas fotói és a kínai interneten történt keresőszavak elemzése erősítette meg bennük.

A műholdas képeken azt látni, hogy ősszel már zsúfoltak voltak a nagyobb vuhani kórházak parkolói, miközben ugyanebben az időszakban

megugrott a "hasmenés" és "köhögés" szavakkal folytatott keresések száma

a népszerű kínai oldalon, a Baidun.

A harvardi kutatók 2018-ban készült műholdas képekkel vetették össze a 2019-es felvételeket, hasonló módszerrel ahhoz, amit a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA alkalmaz.

Összesen 350, magánműholdak által készített képet elemeztek ki, ezek egyharmada volt használható, mert a többin a szmog, a felhők és magas épületek miatt nem látszottak a vuhani kórházak.

Azt látták, hogy

az egyik kórháznál 2018 egyik októberi napján 506 autó parkolt, míg tavaly, egy hasonló időszakban 640.

Egy másik kórházban 112 kocsi volt a 2018-as és ennek közel duplája, 214 a 2019 szeptemberi adat.

A kutatók elismerték, hogy nem tudták mindig ugyanazokat a napokat összehasonlítani és hogy közvetett a bizonyíték, de úgy érzik: mindez arra utal, hogy Vuhanban sokkal hamarabb terjedt el az új típusú koronavírus fertőzés, mint ahogy elismerték.

A kutatási anyagot már benyújtották a Nature Digital Medicine szaklapnak, de még nem ment át a szokásos ellenőrzésen, melynek során a publikációt megelőzően független tudósok próbára teszik a kutatók módszerét és eredményeit.

A kínai kormány jelentést adott ki a koronavírusra adott fellépéséről és továbbra is azt állítja, hogy "átlátható módon", időben jelezte a járványt a WHO-nak és a világ más országainak.

A kínai médiában úgy állítják be, hogy Hszi Csin-ping elnök vezette a harcot, holott kiszivárgott kormányanyagok szerint hetekkel korábban tudott a fertőzésről, mint ahogy azt a nyilvánosság előtt említette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×