eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Koronavírustesztet végeznek az autósokon egy londoni élménypark előtt létesített állomáson 2020. március 29-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. Az országban 19 ezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig 10235-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Már a saját tábora is üti a brit kormányt a kevés teszt miatt

Az ismétlődő bírálatok nyomán felpörgeti a koronavírus-tesztelést a brit kormány. A szigetország különösen az okoz felháborodást, hogy nem széleskörű a tesztelés az egészségügyi dolgozók között. A kormány szerint a szükséges alapanyagokból van hiány.

Kénytelen lépni a brit kabinet, mert most már a kormányhű média sem riad vissza a betegsége miatt karanténba kényszerült Boris Johnson és miniszterei bírálatától.

A kritikusok szerint a számok magukért beszélnek: Németország heti 500 ezer tesztet hajtott végre, míg a briteknek csak ennek kevesebb mint ötödét tudták produkálni.

Ígérget a brit kormány, de nehéz csitítani a kedélyeket

A kabinet nevében a lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszter, Robert Jenrick szólalt meg, azt ígérve, hogy a héten már 15 ezerre futtatják fel a teszteket, ami még mindig kevés másokhoz képest.

A keddi adatok 24 óra alatt alatt 27%-kal több ember halt meg Covid-19-ben, mint az előző nap.

Az egyik áldozat – sokkoló módon – egy 13 éves fiú volt, akinek nem voltak más jellegű egészségügyi problémái.

A britek eddig jobbára a kórházba került betegeket tesztelték és kevés kapacitás maradt magukra az egészségügyi dolgozókra.

Ugyan a hétvégén több mint 900 orvost, mentőst, ápolót és nővért is teszteltek, de a késlekedés feszültséget szül.

„Tegyétek helyre a teszt-baklövést” – szólt a kormányhoz általában ideológiailag közel álló Daily Mail című lap szalagcíme. Egy másik konzervatív lap, a Telegraph, az utóbbi időben már többször bírálta Boris Johnson miniszterelnököt, aki éppen ebben az újságban kezdte karrierjét.

Tényleg nincs elég nyersanyag a tesztekhez?

Az egyik kabinetminiszter, Michael Gove azzal magyarázkodott, hogy hiány van a tesztekhez szükséges vegyszerekből. A kormány világszerte kooperál olyan cégekkel, amelyektől ezeket be lehet szerezni – mondta.

A Brit Vegyipari Szövetség viszont közölte: bár nő a kereslet, a reagens anyagok gyártása folytatódik és azokat leszállítják a brit egészségügyi szolgálatnak.

A brit ellenzék szerint a kormány nem rendelt eleget, bár a cégek felajánlották, hogy legyártják azt a mennyiséget, ami az országnak kell.

„Ezek gyakran ugyanazok a cégek, amelyek a németországi tesztek vegyszereit előállítják. Brit cégek is képesek a gyártásra, de nem kérték fel őket. Ezért van hiány”

– mondta Bill Esterson munkáspárti képviselő.

A kormány azzal védekezett, hogy többféle vegyületre is szükség van és „nem mindegyik elérhető mindig” Nagy-Britanniában „a kívánt mennyiségben”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×