INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

szlovákia

mkp

híd

választás

igor matovic

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

A szlovákiai választások után egyelőre azt biztos, hogy tervek vannak

A Magyar Közösség Pártja elnöksége Menyhárt József elnökkel az élen távozik a szlovákiai választások eredményei ismeretében. A választáson győztes Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője közben folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat.

Az MKP sajtóosztálya kedd délelőtt jelentette be a pártvezetés lemondását. A Magyar Közösségi Összefogás, melynek listáján indultak az MKP jelöltjei is, csupán a szavazatok 3,9 százalékát szerezte meg, így nem jutott be a parlamentbe.

Az áprilisra tervezett országos kongresszus összehívásáig az országos tanács jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő, koordinátori szerepet. A kongresszuson fogják megválasztani az új elnökséget. Az elnökség határozott arról is, hogy

a Híddal tárgyalni csupán a mindkét párt országos szerveiben lezajlott tisztújítási folyamat befejezése után lehet.

A Híd, amely a választásokon csupán a szavazatok 2 százalékát szerezte meg, és így szintén a parlamenten kívül rekedt, a választásokat követően tárgyalóasztalhoz hívta az MKP tagjait. Bugár Béla, a Híd elnöke már a választások éjszakáján felajánlotta lemondását, és felhívta Menyhárt Józsefet. A Híd állásfoglalása szerint a következő választásokon már nem engedhető meg, hogy a magyarok és más nemzeti kisebbségek parlamenti képviselet nélkül maradjanak.

A választást megnyerő Igor Matovičnak, az OĽaNO mozgalom vezetőjének ennél sokkal kellemesebb gondjai vannak, noha, mint mondja, tisztában van a hatalmas felelősséggel, melyet a választók a vállára helyeztek. Matovič hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnöknél járt, akivel közölte, világos elképzelései vannak arról, hogyan kellene a következő koalíciónak kinéznie.

„Megpróbálom azt, amit lehet, vagyis hogy

négy pártból állítsuk össze a koalíciót,

és elérjük az alkotmányos többséget. Ha ez nem sikerül, akkor különböző változatok jöhetnek szóba a három pártból álló koalícióra” – fejtette ki Igor Matovič.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ugyancsak a négyes koalíciót részesíti előnyben, de hogy meggyőződjön arról, hogy Boris Kollár, Richard Sulík és Andrej Kiska – vagyis a parlamentbe bejutott demokratikus ellenzéki pártok vezetői – is így gondolják-e, további tárgyalásokat folytat velük.

Andrej Kiska exállamfő, a Za ľudí párt elnöke szívesebben örülne az OĽaNO-SaS-Za ľudí alkotta hármas koalíciónak, és mellőzné a Boris Kollár vezette Sme rodina pártot, de elmondta, hogy hajlandó az egyezségre.

„Készen állunk egy erős és stabil kormány felállítására, de

elvárjuk, hogy ennek a kormánynak erős szakértői háttere és kikezdhetetlen erkölcsi tartása legyen”

– jegyezte meg a választáson 5,8 százalékot elérő párt vezetője.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Szlovák kormányátalakítási tárgyalások
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018