eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a nemzeti gyásznapon a szlovákiai Nyárasd temetőjében 2018. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Átméretezik a Magyar Közösség Pártját, ettől várják, hogy rugalmasabb legyen

Az MKP a szlovákiai magyarság legerősebb politikai formációja – hangzott el a párt pozsonyi székházában tartott sajtóreggelin azzal a megállapítással együtt, hogy újjá kell szervezni a pártot, ha a mostani sikertelen parlamenti választás után be akar jutni a szlovák törvényhozásba.

A Magyar Közösség Pártja a Magyar Fórummal és az Összefogás mozgalommal közösen 3,9 százalékos eredményt ért el a február 29-i parlamenti választásokon Szlovákiában. Ez az eredmény kevésnek bizonyult a parlamenti bejutáshoz, az MKP Országos Elnöksége pedig - vállalva a felelősséget - lemondott, és jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait. A párt áprilisra tervezett országos kongresszusáig az MKP Országos Tanácsának jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet.

Őry elmondta, hogy pártszerkezeti átalakulásra van szükség. Közölte, hogy szerkezetváltó kongresszust hívnak össze:

kisebb létszámú választott szervekkel fognak működni, a mainál rugalmasabb pártként.

Hozzátette, hogy az MKP rendelkezik a legtöbb megyei képviselői mandátummal, és van a legtöbb helyi önkormányzati képviselője.

Az MKP nem tagadja, hogy tárgyalásokat folytat a parlamenti választások győztesével, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű mozgalommal, az OĽaNO-val, de ennek részleteiről később számolnak be. A választások éjszakáján napvilágot látott szlovákiai magyar sajtóhírek ugyanis már arról szóltak, hogy a kormányalakítással megbízott Igor Matovič az MKP-nak adná a kisebbségi kormánybiztosi posztot.

Menyhárt József leköszönő pártelnök szerint

az elmúlt tíz év vegyespárti politizálása a Híd részéről megtanította a magyarokat szlovák pártokra is szavazni,

de hangsúlyozta, hogy az MKP megújuló vezetésének tárgyalásokat kell folytatnia a Híd megújuló vezetésével, mert, mint fogalmazott: „amíg nem lesz egységes magyar képviselet, addig kijátszhatók leszünk egymás ellen.”

Őry Péter szerint meg kell akadályozni, hogy a szlovákiai magyar választók beleolvadjanak egy-egy szlovák párt közösségébe.

„A választók a megosztottság miatt úgy látták, szavazatuk elveszik, ha nem egy esélyes pártra szavaznak. A legfontosabb megszólítani és visszahozni ezeket a választókat a magyar képviselet táborába” – szögezte le az MKP megbízott vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×