eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Akár még magyar is lehet a szlovák belügyminiszter

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerdán kormányalakítási megbízást ad a szombati parlamenti választásokon győztes Igor Matovičnak, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, vagyis az OĽaNO mozgalom vezetőjének. Matovič 8:3:2:2 arányban osztaná el a partnereivel a tárcákat.

Nem tűnik túlságosan körülményesnek a szlovák kormányalakítás. A szombati választást követően a győztes Igor Matovičnál hétfőn és kedden egymásnak adták a kilincset az eddig a demokratikus ellenzékhez tartozó pártok vezetői: Boris Kollár, Richard Sulík és Andrej Kiska, s mindhárman tolmácsolták, hogy készek tárgyalni az OĽaNO elnökével az új kormány megalakításáról.

Matovič-csal együtt mindannyian tárgyaltak már Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel is, aki kedd este kijelentette, hogy másnap a választásokon legtöbb szavazatot gyűjtő párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással. A Boris Kollár vezette Sme rodina és a Richard Sulík által irányított SaS már megerősítette, hogy része lesz az új kormánynak. A Za ľudí csütörtökön tart elnökségi ülést, amelyen az elnökség felhatalmazza Andrej Kiskát a koalíciós tárgyalásra.

Az erőviszonyok alapján a tizenöt minisztériumból nyolcat irányítana az OĽaNO, három kerülne a Sme rodina irányítása alá, két tárca jutna az SaS-nek és ugyancsak kettő a Za ľudínak. A jövőbeli partnerek közül

a Sme rodina már nyíltan megfogalmazta, mely minisztériumokra tart igényt.

Ez pedig a védelmi és a közlekedésügyi tárca, de Kollár magáénak szeretné a beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot is. A pártelnök azt is elmondta, hogy érdekli a házelnöki pozíció is.

Az SaS tiszteletben tartja, hogy Boris Kollár akar a parlament elnöke lenni. Ők pedig bejelentették, hogy a gazdasági minisztérium bársonyszékére pályáznak.

Az egyik legfontosabb miniszteri poszt – a belügyi – biztos, hogy az OĽaNO-é lesz, és sajtóhírek szerint még az is

megeshet, hogy magyar lesz a szlovák belügyminiszter, Grendel Gábor személyében, aki Matovič után a második legtöbb karikát kapta a mozgalom listáján, és egyedüli magyarként jutott be a parlamentbe.

Maga az érintett egy kedden megjelent interjúban így kommentálta a sajtó felvetéseit: „Megtisztel, hogy a sajtóban felmerült a nevem a belügyminisztériummal kapcsolatban, de a személyi kérdéseket még korainak tartom.”

Első ránézésre gördülékenynek tűnik a kormányalakítás, de a minisztériumok szétosztása még hozhat vitákat. Andrej Kiska elvárja, hogy a kabinetnek erős szakmai és erkölcsi mandátuma legyen. Elmondta, jobban örülne az OĽaNO-SaS-Za ľudí alkotta hármas koalíciónak, és mellőzné a Boris Kollár vezette Sme rodinát, de hozzátette, hogy hajlandó az egyezségre. Kollár válaszul azt üzente Kiskának, hogy neki és kollégáinak van erkölcsi hitelük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×