eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Négypárti lehet a szlovák kormány, de még egyeztetnek

Fogadta a szombati szlovák parlamenti választás győztes pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) a vezetőjét, Igor Matovicot Zuzana Caputová államfő, de még nem bízta meg őt kormányalakítással.

Zuzana Caputová a találkozó után Igor Matoviccsal tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: mielőtt megbízást ad a kormányalakításra, találkozni akar három másik, a parlamentbe bejutott párt, a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina), a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), és az előző államfő, Andrej Kiska vezette centrista liberális Emberekért párt elnökeivel. Az államfő hozzátette:

ha beigazolódik, hogy a három említett politikai csoportosulás készen áll arra, hogy koalícióra lépjen az OLaNO-val, akkor megbízza Igor Matovicot a kormányalakítással.

Hozzáfűzte: kedden hívja találkozóra a három párt vezetőit.

Igor Matovic még a szombati voksolás végeredményeinek közzététele előtt bejelentette, hogy egy, a parlamentben alkotmányos többséggel rendelkező kormányt szeretne alakítani. Azt már korábban jelezte, hogy a leköszönő kormánypárttal, a Robert Fico vezette Iránnyal és a radikális nemzeti Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárttal (LSNS) való együttműködés ki van zárva.

Matovic négypárti koalícióval számol,

saját pártja, a Család Vagyunk, az SaS és az Emberekért részvételével. Már el is kezdte az egyeztetéseket a koalíció kialakításáról, eddig Richard Sulíkkal és Boris Kollárral találkozott. A Kollárral lezajlott találkozóját konstruktívnak nevezte, Richard Sulík pedig úgy nyilatkozott: nincsenek olyan feltételeik, amelyek megakadályoznák az új kormánykoalíció létrehozását. Matovic a tervek szerint Andrej Kiskával kedden ül tárgyalóasztalhoz.

Zuzana Caputová hétfőn, még a találkozó előtt a választások eredményeivel kapcsolatban kiadott állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy nem kell vesztegetni az időt a kormányalakítás során, mivel - mint mondta - az országnak mihamarabb szüksége van "egy új legitimitással rendelkező végrehajtó hatalomra." Hozzátette: reméli, hogy a parlamentbe bejutott pártok nem feledkeznek el azoknak a pártoknak a választóiról sem, amelyek nem jutottak be a parlamentbe.

A bejelentést jól árnyalja, hogy az egyik ilyen párt éppen Caputová volt pártja, a liberális Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko), amelyet korábban a választások várható győzteseként pozicionált a pozsonyi sajtó. A Progresszív Szlovákia egy másik, szintén új liberális párttal, az Együtt - Polgári Demokráciával (Spolu - obcianská demokracia) indult koalícióban a választáson, de csúfosan megbukott, feleannyi szavazatot sem szerzett, mint amennyit a felmérésekben jósoltak, és így a parlamenten kívül rekedt.

A szombati parlamenti választáson az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött, a voksok 25,02 százalékát megszerezve. Az új összetételű pozsonyi törvényhozásba hat párt jutott be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×