eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Matovič alkotmányos többséget akar az új szlovák kormányban

Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szlovákiában. Igor Matovič, az választásokon győztes OĽaNO mozgalom vezetője a parlamentbe jutott másik két párt, az SaS és a Za ľudí elnökével találkozott. A Smer képviselőinek megüzente, hogy nem hívja meg őket a kormányalakítással kapcsolatos tárgyalásokra. 

Igor Matovič elmondta, mindenekelőtt arra van szüksége, hogy nyugodtan tudjanak tárgyalni. A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy 12 év után legyőzték a Smer-kormányt.

„Két célunk volt: hogy legyőzzük a Smer maffiáját, és, hogy elvegyük a fasiszta Marián Kotleba szavazóit. Már most látszik, hogy sikerrel jártunk”

– jelentette be Matovič azt követően, miután kiderült, hogy ők a választás győztesei.

Hétfőn délelőtt már Boris Kollárral, a parlamentbe 8,2 százalékkal harmadikként bejutó Sme rodina párt elnökével egyeztetett a jövőbeni kormányt illetően. Az OĽaNO vezetője a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy

teljes megújulást szeretne, és alapjaiban megreformálni az országot.

Tárgyalópartnere úgy fogalmazott, tartja magát korábbi ígéretéhez, miszerint a Smerrel nem lépnek kormányra, ezért egyeztetett Matovičcsal. Elmondta, pártja mintegy tízezer üzenetet kapott a választóktól, és annak csupán 1 százaléka volt negatív, a többiben támogatták abban, hogy lépjen kormányra az OĽaNO-val. Kollár hozzátette, a legközelebbi tárgyalás már arról fog szólni, hogy konkrét állásfoglalást fogalmazzanak meg az elképzeléseikről. „Számunkra az alfa és omega most az, hogy segítsünk az embereken, a négy politikai pártnak kell megtalálni a közös stratégiát, a célokat meghatározni, az egyes funkciókat azután lehet kiosztani” – zárta Boris Kollár.

Richard Sulíkkal, a 6,2 százalékkal parlamentbe jutott Szabadság és Szolidaritás elnökével még vasárnap tárgyalt Igor Matovič. Azt a találkozót laza, családias hangulatúnak minősítette, melyen mindketten nyugodt légkörben felvázolhatták elképzeléseiket.

Andrej Kiska exállamfővel, a szombaton 5,8 százalékot szerző Za ľudí párt elnökével kapcsolatban az OĽaNO vezetője kifejtette, nagyon reméli, hogy szintén a változás híve, és nem fog végül ellenzékbe vonulni. Matovič hozzátette, mindhárom párt vezetőjét, akikkel eddig egyeztetett, racionálisan gondolkodó politikusnak ismeri, akik nem az érzelmeik alapján szoktak döntést hozni. Ahhoz, hogy alapjaiban változtassák meg Szlovákiát, alkotmányos többségre van szükség, így ennek elérése az elsődleges cél. A pártvezető elmondta, szeretne

minél hamarabb kormányt alakítani, de nem elhamarkodottan,

hanem jó alapokra építve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×