eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő eljárást (impeachment) megelőző nyilvános meghallgatásokról nyilatkozik a törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A jövő hét végére eldőlhet Donald Trump vádeljárásának ügye

A múlt héten beígérték, most leszállították. Amerikai demokratapárti politikusok bemutattak két vádpontot Donald Trump elnök ellen. Trump így az amerikai történelem harmadik elnöke lehet, akit vádeljárás alá vonnak.

Hatalommal való visszaélés és a Kongresszus munkájának akadályozása – ezek a most bemutatott hivatalos vádpontok Donald Trump elnökkel szemben.

A történelmi lépést a Kongresszusi alsóház demokratapárti vezetői tették meg és ők álltak ki a kamerák elé, hogy elmondják, miért. A két vádpontot Jerry Nadler, az alsóház igazságügyi bizottságának elnöke ismertette és az alkotmány egyik cikkelyére utalva arról beszélt, hogy Donalt Trump elnököt „főbenjáró bűnökkel és vétségekkel” vádolják.

A vonatkozó cikkely lehetőséget teremt az elnök elleni perre és akár elmozdítására is.

A bejelentésnél jelen lévő Nancy Pelosi alsóházi elnök „szomorú és emelkedett napot” emlegetett, de tagadta a republikánusok vádját, hogy a közelgő elnökválasztások miatt álltak elő a Trump elleni vádpontokkal. A történet az alkotmányról és a Kongresszusnak a fékek és egyensúlyok mozgatásában való szerepéről szól – mondta.

Nadler arról beszélt, hogy az általa vezetett bizottság még ezen a héten foglalkozni fog a vádakkal.

A vádpontokat három hónapos nyomozás után dolgozták ki. Demokrata ellenfelei azzal vádolják Trumpot, hogy zsarolásképp visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt, és így kényszerítsen ki egy ukrajnai korrupciós vizsgálatot egyik legfőbb riválisa, Joe Biden demokrata elnök-aspiráns és fia ellen.

Trump tagadta, hogy vétett volna és boszorkányüldözésnek nevezte az eseményeket. Nadler és a demokraták szerint bár a konkrét vádpontok az Ukrajnával kapcsolatos ügyhöz kapcsolódnak, „az elnök viselkedése sajátos mintát követ”.

Az első szerint hatalmával visszaélve aláásta az amerikai demokráciát és figyelmen kívül hagyta a nemzet érdekeit. „Trump elnök ezért megérdemli, hogy vádeljárás, per induljon ellene és a hivatalából való elmozdítás várjon rá. A második vád szerint Trump módszeresen akadályozta az ellene folytatott kongresszusi vizsgálatokat.

Ha a demokraták tudják tartani a menetrendet, akkor a jövő hét végére Trump az amerikai történelem harmadik olyan elnöke lehet, aki ellen vádeljárást, azaz impeachmentet indítanak meg.

Először a ház igazságügyi bizottsága szavaz majd a vádpontokról, majd azok Kongresszus elé kerülnek. Bár maga „a per” valóban megindulhat az elnök ellen, a szenátusi republikánus többség azonban meggátolhatja leváltását.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×