eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik az alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő eljárásról (impeachment) a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház kertjében 2019. november 20-án. Demokrata párti vezető politikusok szerint Trump visszaélt a hatalmával, amikor szerintük többször is nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy működjön együtt az ügyvédjével, Rudy Giulianival és William Barr igazságügyi miniszterrel Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai üzleti ügyeinek feltárásában.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Valódi vádverseny alakult ki Joe Biden és Donald Trump között

"Nem szóltak nekem az összeférhetetlenségről” - mondta egy interjúban Joe Biden demokrata elnökaspiráns, ezzel beosztottjait bírálva, miközben fia nagy pénzeket keresett egy korrupcióval vádolt ukrán energiacégben. A Bidenék elleni vizsgálat kikényszerítése miatt indulhat vádeljárás Donald Trump amerikai elnök ellen.

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt vezető elnökaspiránsa fontosnak tartotta, hogy hozzászóljon a Donald Trump elleni vádeljárási ügyhöz. Egy friss interjúban azt mondta: senki sem szólt neki, hogy felmerülhet az összeférhetetlenség gyanúja, hogy miközben ő volt az Egyesült Államok alelnöke, fia, Hunter a Burisma Holdings ukrán energiacégnél töltött be havi több tízezer dollárt fizető állást.

Joe Biden azt mondta az NPR amerikai közszolgálati médiumnak, hogy fia semmi rosszat nem tett. A Burismát Hunter Biden érkezése előtt korrupciós vizsgálat alá vették. Az idősebb Biden közben alelnökként koordinálta az Obama-kormányzat Ukrajna-politikáját.

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök beszél a párt kampányrendezvényén a New Hampshire-i Nashuában 2019. december 8-án. Az első előválasztást 2020. február 11-én rendezik New Hampshire-ben, az elnökválasztást november 3-án tartják.
MTI/EPA/Amanda Sagba
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök beszél a párt kampányrendezvényén a New Hampshire-i Nashuában 2019. december 8-án. Az első előválasztást 2020. február 11-én rendezik New Hampshire-ben, az elnökválasztást november 3-án tartják. MTI/EPA/Amanda Sagba

A jelenlegi elnök, Donald Trump ellen azért indulhat hamarosan szenátusi vádeljárás, mert ellenfelei szerint rá akarta venni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy indítson vizsgálatot Bidenék ellen.

Biden Demokrata pártja eddig nem tartotta problematikusnak a volt alelnök és fia tevékenységét, ezért lehet érdekes, hogy a Biden fontosnak tartotta, hogy megszólaljon az ügyben.

A hét eleji kongresszusi meghallgatáson egy külügyi illetékes, George Kent elismerte, hogy annak idején felmerült az összeférhetetlenség kérdése, de

senki sem szólt az akkori alelnöknek, mert idősebbik fia halálos agydaganattal küzdött.

„Szólniuk kellett volna” – mondta most Biden, akinek támogatását Trump azzal próbálta aláásni, hogy ráirányította a figyelmet, amint hasonló módon egy amerikai segély visszatartásával kikényszerítette egy ukrán főügyész menesztését, akit korruptnak tartott. „Rosszul nézett ki a dolog, és így az elnök ügyvédje, Rudy Guiliani és mások Trumpra jellemző indokokkal jöhettek elő, miközben ők sértették meg az alkotmányt” – fejtegette Biden.

Maga Donald Trump azt állítja, nem tett semmi rosszat, és boszorkányüldözés a várható vádeljárás, amelyben a büntetés az elnök leváltása.

Bident nemrég támogatásáról biztosította John Kerry volt elnökjelölt, az Obama-kormányzat egykori külügyminisztere. Kerry is igyekezett magyarázkodni, és azt mondta: nem tudott Hunter Biden ukrán állásáról, miközben külügyminiszter volt.

A jobboldali Fox News szerint azonban Kerry nevelt fia Christopher Heinz apja két tanácsadójának is jelezte, hogy Hunter – akivel egyébként egy időben üzleti partnerek voltak - bekerült a Burisma igazgatótanácsába. Heinz ezt azért tette, hogy világos legyen: cégének nem volt kapcsolata az ukrán vállalattal.

A héten a vádeljárási meghallgatásokat folytató kongresszusi bizottság egyik republikánus tagja azt állította: Trumpnak „legitim alapja volt” vizsgálatot kérni Zelenszkij ukrán elnöktől Bidenék tevékenysége miatt. Az is elhangzott: Hunter csak azért kaphatta meg az állást, mert apja az Obama-kormányzat ukrán ügyekkel foglalkozó vezető tisztviselője volt.

A demokrata többség azonban most két vádpontot fogalmazott meg, amelyek alapján Donald Trump elnök ellen indulhat eljárás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×