eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Boris Johnson brit miniszterelnök tiszteleg Emmanuel Macron francia elnöknek (j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

A brit kormányfő biztos a szombati londoni sikerben

Boris Johnson szerint a brit parlament alsóháza támogatni fogja a kilépésről létrejött új megállapodást, amelyet a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcstalálkozón írtak alá. A brit parlament alsóháza szombaton szavaz az egyezségről.

"Egészen biztos vagyok abban, ha a parlamenti kollégáim megvizsgálják a megállapodást, meg akarják majd szavazni azt" - mondta a brit miniszterelnök Brüsszelben. Az egyezség lehetőséget biztosít a brit parlament alsóházának tagjai számára, hogy szavazatukkal ők is kifejezzék a választók demokratikus akaratát, "ahogyan azt már többször megtettük a brexit lezárása érdekében" - fogalmazott.

"Nem hiszem, hogy bármi hátráltathatja a kilépést", amely az október 31-i határidővel megtörténhet

- mondta Johnson.

Közben Brüsszelben bejelentették, hogy Michel Barnier lesz az Európai Unió főtárgyalója az Egyesült Királysággal kialakítandó jövőbeli viszonyrendszerről szóló egyeztetéseken, miután a szigetország kilép a közösségből - erről ő maga számolt be az EU-csúcstalálkozón. Barnier úgy fogalmazott, hogy közölte, hogy felkérést kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől, hogy maradjon a posztján egy újabb évig, amennyiben sikerül ratifikálni a csütörtökön aláírt megállapodást a brit kilépés feltételeiről.

Megerősítette, hogy az egyezség biztosítja a belső piac integritását és megelőzi a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten.

Donald Tusk: az ajtónk mindig nyitva fog állni

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint lehetővé teszi a káosz és a konfliktusok elkerülését a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott megállapodás. Szerinte a megegyezést az tette lehetővé, hogy az Európai Bizottság és Írország egyaránt pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon.

"Őszintén szólva szomorúságot érzek, a szívem mélyén mindig is maradáspárti leszek,

és remélem, hogy brit barátaink egy napon a visszatérés mellett döntenek, az ajtónk mindig nyitva fog állni" - fogalmazott Tusk.

Jean-Claude Juncker: ez több, mint egy megállapodás

Ratifikációja esetén jogbiztonságot teremt a várható zavarok terén az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott új megállapodás - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Szerinte az EU-csúcstalálkozón elfogadott módosított politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőben a felek között,

zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel

- közölte Jean-Claude Juncker. "Amiről megegyeztünk, több mint egy megállapodás. Ez a jogi szöveg az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzését, és körülbelül 4,5 millió ember jogainak védelmét célozza" - fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva pedig tréfásan megjegyezte, hogy a 2016-os brit népszavazáson a bennmaradás mellett szavazóknak igazuk volt.

Írország elégedett

Írország célkitűzései teljesültek, az elfogadott megállapodás szerint nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU határokon - jelentette ki Leo Varadkar ír miniszterelnök Brüsszelben sajtótájékoztató keretében, miután az uniós tagországok vezetői aláírták az új megállapodást a kiválás feltételeiről. Varadkar nyilatkozatában üdvözölte a megállapodás egyhangú elfogadását, amelyhez Írország is hozzájárult. Az uniós szabályozás teljes körű brit alkalmazásáról korábban 2020 végéig tervezett, határozott idejű átmeneti időszak további, 2022-ig tartó meghosszabbítására is sor kerülhet - közölte.

"Vegyes érzések kavarognak bennem, sajnálom, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót"

- fogalmazott. Az EU nagyon szoros kapcsolatokat kíván ápolni Londonnal, és mindig lesz hely az Egyesült Királyság számára, ha egyszer úgy dönt, hogy vissza szeretne térni - tette hozzá.

Angela Merkel: most a brit parlament "régi és bölcs" alsóházán a sor

A német kancellár hangsúlyozta, hogy mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalást Londonnal egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mint mondta, a mostani ülésen nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy mi következik akkor, ha a brit törvényhozók elutasítják a jóváhagyást.

A brexitról valamennyi korábbi cikkünket megtalálja ITT.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×