eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2017. május 12.Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt londoni megbeszélése után 2017. május 11-én, egy nappal azután, hogy kiszivárgott a párt 43 oldalas programtervezete. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott választásokat tartanak. (MTI/EPA/Will Oliver)
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Megbuktathatják párttársai Boris Johnson legnagyobb riválisát

Zavar van a legnagyobb brit ellenzéki párton belül a brexit ügyében és ennek nyomán akár belső puccsot is végrehajthatnak a Labour vezére ellen. Most zajlik a Munkáspárt éves konferenciája, és egy felmérés szerint szavazóik többsége Jeremy Corbyn távozását akarja.

Külföldi szemlélő számára nehezen követhető a brit kormány és parlament brexitpolitikája, ráadásul az ország irányítását esetleg átvevő ellenzéki Munkáspárton belül is nagy a széthúzás.

A Labour most folyó éves kongresszusához időzítve a párt radikális szárnyához tartozó aktivisták el akarják érni Jeremy Corbyn pártvezér elmozdítását.

Corbyn azzal vívta ki a párt egy részének haragját, hogy nem hajlandó állást foglalni a brexit ügyében, illetve nem hajlandó azok mellé állni, akik szerint még van remény arra, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

Miközben a párt több befolyásos politikusa - köztük az árnyékkormány tagjai - azt mondják, hogy a Labour által immár követelt második népszavazáson az uniós tagság fenntartásáért kell kampányolniuk, addig a vezér semleges akar maradni, bár olyan is elhangzott a szájából, hogy a párt jobb kilépési alkut kötne Brüsszellel, mint a jelenlegi kormány.

A konferencia hétfői napján Corbyn és az őt bíráló tagság kemény összecsapására lehetett számítani, amiért a vezér az általános választások utánra akarja halasztani a döntést arról: miért szálljon síkra a párt egy esetleges jövőbeli népszavazáson. Mindeközben a konferenciára beadott indítványok 80 százaléka azt követeli, hogy

a Labour már most valljon színt, kampányoljon az unióban maradásért.

De vajon van-e esélye a Munkáspártnak leváltani Boris Johnson kormányát egy előre hozott választáson – amelyről annyit beszélnek manapság a szigetországban?

A konzervatívok jelenleg 15 ponttal vezetnek a Munkáspárt előtt a közvéleménykutatásokban, miközben

a Munkáspárt mindössze 1 ponttal előzi meg a határozottan eurofil Liberális Demokratákat, akik nyíltan közölték: kormányra kerülve leállítanák a brexitet.

Egy másik felmérés szerint a Munkáspárt helyzetét komolyan befolyásolja, hogy választói elfordultak Corbyntól. Azok közül, akik a legutóbbi választáson a Labourre szavaztak, 54 százalék azt akarja, hogy a 70 éves Corbyn mondjon le, és csak 29 százalékuk szeretné azt, hogy maradjon. Az összes brit szavazó

69 százaléka közben azt mondja, "egyáltalán nem érti", mi a párt hozzáállása a brexithez,

míg további 15 százalék szerint "eléggé érthetetlen " ez a politika.

Corbynt ismételten figyelmeztették: ha nem akarja, hogy az általában jóval kisebb parlamenti képviseletet szerző liberálisok vagy skót nacionalisták elvegyék tőle az uniós tagság fenntartását akaró szavazók voksait, akkor keményebben ki kell állnia a brexit ellen.

Közben hétvégi konferenciáján a Munkáspárt megszavazta, hogy hatalomra kerülve a párt megszüntethesse a magániskolákat Nagy-Britanniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×