eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Itt a vége: nem köt választási koalíciót a Híd és az MKP

Megszületett a döntés, nem lesz magyar egység Szlovákiában. A Híd és az MKP nem tudott megegyezni a koalíciókötés feltételeiben, ezért külön indulnak a jövő évi parlamenti választásokon.

A Híd Országos Tanácsa elutasította a Magyar Közösség Pártjának ajánlatát, így nem lesz koalíció és nem lesz közös lista sem a jövő évi parlamenti választásokon. A testület 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel a koalíció létrehozására, 2 szavazat volt érvénytelen. A küldöttek titkos szavazással döntöttek a választási koalíció elutasításáról.

Bugár Béla pártelnök rámutatott, hogy az MKP nem akart engedni abból a feltételből, hogy fele-fele arányban osszák el a helyeket a képviselőjelöltek listáján (a Most-Híd 70-30 százalékos arányt szeretett volna a saját javukra). Szavai szerint arra a javaslatra, hogy a listán ne legyenek sem mostani, sem korábbi pártvezetők, az MKP elnöksége nem reagált. „Koalíció az MKP-val nem fog létrejönni, viszont meg kell köszönnünk a tárgyalódelegáció tevékenységét, nagyon tisztességes tárgyalást folytattunk az MKP-val. Az, hogy most nem sikerült megállapodni, a két párt tárgyalási eredménytelenségét mutatja, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogjuk tudni képviselni a szlovákiai magyarok érdekeit. Eddig is ezt tettük, ezentúl is ezt fogjuk tenni” – fogalmazott Bugár Béla.

A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási küszöböt.

Bugár Béla arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy amennyiben pártja a törvényhozásba jut, akkor kivel lépne koalícióra, csak a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárttal való együttműködést zárta ki. A kérdésre, hogy ő lesz-e a Híd listavezetője, azt felelte, mindent megtesz a párt jó szerepléséért, és erre többféle megoldást is elképzelhetőnek tart.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke ugyanilyen értelemben nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy Bugár Béla a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus. A pártalelnök megjegyezte, ha együtt indultak volna az MKP-val, akkor sem lett volna egyértelmű, hogy közösen átlépik a 7 százalékos bejutási küszöböt.

Menyhárt József, az MKP elnöke sajnálatosnak tartja a Híd döntését. Úgy fogalmazott,

a felvidéki magyar egység a két legerősebb magyar érdekeket is érvényesítő párt koalíciójával kezdődhetett volna.

Hozzátette, szerinte az MKP végig a kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalásra törekedett.

Arra a kérdésre, hogy pártja miért nem engedett abból az álláspontjából, hogy a két párt fele-fele arányban osztozzon a választási lista helyein, és amelyet a Híd a leginkább kifogásolt, Menyhárt azzal válaszolt, pártja nem tudna egy alárendelt szerepben hitelesen dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×