eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Fontos ígérettel bontott zászlót az újabb szlovákiai magyar tömörülés

Ha nem képesek megszólítani a széles körű közönséget, nem indulnak a parlamenti választáson – ez is kiderült az Összefogás politikai mozgalom (az ötödik szlovákiai magyar politikai érdekképviselet) pozsonyi bemutatkozóján.

Az újonnan megalakult szlovákiai magyar politikai platform azt a fő célt tűzte ki maga elé, hogy megszólítsa azokat a választókat is, akik elfordultak a politikától. Ezért egy olyan közösséget akarnak létrehozni, amely össze tudja fogni azokat a hiteles politikusokat, akiknek érdekükben áll az összefogás. A mozgalom alapítói elmondták:

amennyiben valóban széles körben tudják elérni a választókat, akkor bejegyzett pártként, választási tömörülésként indulnak a választáson.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a parlamenti jelenlét csak eszköz, nem cél. A cél a magyarság megmaradása, fejlődése és a dél-szlovákiai régió felzárkóztatása” – mondta Mózes Szabolcs, a mozgalom egyik alapítója, a pozsonyi Magyar Kollégium igazgatója.

Hozzátette, felelősségteljesen szeretnének eljárni, mivel az összefogás katalizátora akarnak lenni.

„Abban az esetben, hanem sikerül ezt elérni, akkor a mozgalom nem fog teljesen felesleges módon nekivágni a parlamenti választásoknak. A célunk nem a megosztás.

Olyan helyzet nem fog előállni, hogy elindul az MKP, elindul a Híd, elindul az Összefogás és mindegyik kap majd 2-2 vagy 3 százalékot.

Ezt a lehetőséget kizárjuk, csak akkor van értelme az egésznek, ha egy reális összefogás tud létrejönni” – fogalmazott Mózes.

A mozgalom programjáról egyelőre nem hangzottak el részletek, ennek ismertetését szeptember második felére ígérték.

„A programalkotásnak együtt kell megtörténnie, mivel ez egy összefogás. Tényleg nem egy különálló párt vagyunk, amely saját irányt határoz meg és próbál ahhoz embereket szerezni. Az irányokat össsze kell fogni, és ezeket az irányokat egy mederbe terelve megalkotni azt a programot, ami az egész közösség számára elfogadható” – nyilatkozta Orosz Örs civil aktivista, a Gombaszögi Nyári Egyetem főszervezője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Összefogás ideológiára, életkorra és nemre való tekintet nélkül szeretné képviselni a felvidéki magyarságot, ezért számos politikai és társadalmi szubjektummal és magánszeméllyel tárgyal, de az alapítók további részletekbe nem bocsátkoztak.

„Akkor lesz sikeres a szlovákiai magyar politikai érdekképviselet, hogyha össze tud fogni, és a mi kis szlovákiai magyar társadalmunkon belül legalább egy 70 százalékos konszenzus megszületik.

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, mindenképpen egy világnézeteken felülálló összefogásra van szükség” – tette hozzá Orosz.

A szlovák párttörvény értelmében tízezer támogató aláírásra van szükség egy új párt vagy politikai mozgalom bejegyzéséhez, az Összefogásnak eddig ennek tíz százalékát sikerült begyűjteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×