INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

összefogás

szlovákia

mkp

híd

Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én.

Fontos ígérettel bontott zászlót az újabb szlovákiai magyar tömörülés

Ha nem képesek megszólítani a széles körű közönséget, nem indulnak a parlamenti választáson – ez is kiderült az Összefogás politikai mozgalom (az ötödik szlovákiai magyar politikai érdekképviselet) pozsonyi bemutatkozóján.

Az újonnan megalakult szlovákiai magyar politikai platform azt a fő célt tűzte ki maga elé, hogy megszólítsa azokat a választókat is, akik elfordultak a politikától. Ezért egy olyan közösséget akarnak létrehozni, amely össze tudja fogni azokat a hiteles politikusokat, akiknek érdekükben áll az összefogás. A mozgalom alapítói elmondták:

amennyiben valóban széles körben tudják elérni a választókat, akkor bejegyzett pártként, választási tömörülésként indulnak a választáson.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a parlamenti jelenlét csak eszköz, nem cél. A cél a magyarság megmaradása, fejlődése és a dél-szlovákiai régió felzárkóztatása” – mondta Mózes Szabolcs, a mozgalom egyik alapítója, a pozsonyi Magyar Kollégium igazgatója.

Hozzátette, felelősségteljesen szeretnének eljárni, mivel az összefogás katalizátora akarnak lenni.

„Abban az esetben, hanem sikerül ezt elérni, akkor a mozgalom nem fog teljesen felesleges módon nekivágni a parlamenti választásoknak. A célunk nem a megosztás.

Olyan helyzet nem fog előállni, hogy elindul az MKP, elindul a Híd, elindul az Összefogás és mindegyik kap majd 2-2 vagy 3 százalékot.

Ezt a lehetőséget kizárjuk, csak akkor van értelme az egésznek, ha egy reális összefogás tud létrejönni” – fogalmazott Mózes.

A mozgalom programjáról egyelőre nem hangzottak el részletek, ennek ismertetését szeptember második felére ígérték.

„A programalkotásnak együtt kell megtörténnie, mivel ez egy összefogás. Tényleg nem egy különálló párt vagyunk, amely saját irányt határoz meg és próbál ahhoz embereket szerezni. Az irányokat össsze kell fogni, és ezeket az irányokat egy mederbe terelve megalkotni azt a programot, ami az egész közösség számára elfogadható” – nyilatkozta Orosz Örs civil aktivista, a Gombaszögi Nyári Egyetem főszervezője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Összefogás ideológiára, életkorra és nemre való tekintet nélkül szeretné képviselni a felvidéki magyarságot, ezért számos politikai és társadalmi szubjektummal és magánszeméllyel tárgyal, de az alapítók további részletekbe nem bocsátkoztak.

„Akkor lesz sikeres a szlovákiai magyar politikai érdekképviselet, hogyha össze tud fogni, és a mi kis szlovákiai magyar társadalmunkon belül legalább egy 70 százalékos konszenzus megszületik.

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, mindenképpen egy világnézeteken felülálló összefogásra van szükség” – tette hozzá Orosz.

A szlovák párttörvény értelmében tízezer támogató aláírásra van szükség egy új párt vagy politikai mozgalom bejegyzéséhez, az Összefogásnak eddig ennek tíz százalékát sikerült begyűjteni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Az Összefogás fő célja a magyar parlamenti képviselet
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018