eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Pellegrini örül, hogy végre más témákkal is foglalkozhat az EU, mint a brexit

„A brexit újbóli elhalasztásának köszönhetően végre más témákkal is foglalkozhatnak az elkövetkező uniós csúcsokon a tagállamok vezetői” – véli Peter Pellegrini. A szlovák kormányfő szerint a júniusi csúcstalálkozón végre terítékre kerülhet az unió költségvetése, és azok a fontos témák, melyek meghatározzák az EU polgárainak jövőbeli életét.

Az Európai Unió 27 tagállama a brüsszeli csúcstalálkozón megegyezett, hogy az Egyesült Királyság október 31-ig elhalaszthatja a kilépését az unióból azzal, hogy a júniusi csúcson ismét megvizsgálják az aktuális helyzetet. Az új határidő rugalmas, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britannia előbb is kiléphet az unióból, akkor, ha addig jóváhagyják a kiválási megállapodást.

Ennek köszönhetően az európai huszonhetek vezetői a következő csúcstalálkozókon már foglalkozhatnak más ügyekkel is, mint Nagy-Britannia kilépésével - amit Peter Pellegrini szlovák kormányfő is üdvözölt. A brexit miatt összehívott rendkívüli csúcstalálkozó után kijelentette: a legközelebbi, júniusi EU-csúcs fő témája már nem a britek kiválása lesz, hanem Európa jövője és az aktuális ügyek, például a több éves pénzügyi keret, illetve az unió prioritásainak meghatározása a következő tíz évre.

A miniszterelnök szerint azt is tisztázni kell, hogyan reagáljon az Európai Unió a globális trendekre,

hogy továbbra is versenyképes legyen, és ne maradjon le az Egyesült Államok, a gyorsan fejlődő Kína, illetve a fokozatosan felzárkózó India mögött.

„Ezek azok a dolgok, amelyekről szívesebben beszélnénk a brexit helyett. Utóbbiról hajnali kettőig vitáztunk, míg valójában csak egy dátumot kerestünk, amelyről hajnalban sikerült megegyezni” – tette hozzá Peter Pellegrini. Elmondása szerint a júniusi találkozón a tagállamok vezetői már arról cserélnek majd eszmét, hogy hogyan sikerült az európai parlamenti választás, és hogy Nagy-Britannia tagja-e még az Európai Uniónak, vagy valamiféle átmeneti időszakba sorolják-e a tagságát.

Érdekesség, hogy csütörtök hajnalban a brüsszeli csúcsról Peter Pellegrinivel együtt Sebastian Kurz osztrák kancellár is a szlovák kormánygéppel utazott haza.

Pontosabban Pozsonyba, majd onnan közúton Bécsbe. Nem ez volt az első alkalom, hogy Szlovákia miniszterelnöke és az osztrák kancellár együtt utazott egy politikai eseményre. Így volt ez februárban is, amikor az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozójára repültek az egyiptomi Sharm es Sejk-be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×