eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Pellegrini örül, hogy végre más témákkal is foglalkozhat az EU, mint a brexit

„A brexit újbóli elhalasztásának köszönhetően végre más témákkal is foglalkozhatnak az elkövetkező uniós csúcsokon a tagállamok vezetői” – véli Peter Pellegrini. A szlovák kormányfő szerint a júniusi csúcstalálkozón végre terítékre kerülhet az unió költségvetése, és azok a fontos témák, melyek meghatározzák az EU polgárainak jövőbeli életét.

Az Európai Unió 27 tagállama a brüsszeli csúcstalálkozón megegyezett, hogy az Egyesült Királyság október 31-ig elhalaszthatja a kilépését az unióból azzal, hogy a júniusi csúcson ismét megvizsgálják az aktuális helyzetet. Az új határidő rugalmas, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britannia előbb is kiléphet az unióból, akkor, ha addig jóváhagyják a kiválási megállapodást.

Ennek köszönhetően az európai huszonhetek vezetői a következő csúcstalálkozókon már foglalkozhatnak más ügyekkel is, mint Nagy-Britannia kilépésével - amit Peter Pellegrini szlovák kormányfő is üdvözölt. A brexit miatt összehívott rendkívüli csúcstalálkozó után kijelentette: a legközelebbi, júniusi EU-csúcs fő témája már nem a britek kiválása lesz, hanem Európa jövője és az aktuális ügyek, például a több éves pénzügyi keret, illetve az unió prioritásainak meghatározása a következő tíz évre.

A miniszterelnök szerint azt is tisztázni kell, hogyan reagáljon az Európai Unió a globális trendekre,

hogy továbbra is versenyképes legyen, és ne maradjon le az Egyesült Államok, a gyorsan fejlődő Kína, illetve a fokozatosan felzárkózó India mögött.

„Ezek azok a dolgok, amelyekről szívesebben beszélnénk a brexit helyett. Utóbbiról hajnali kettőig vitáztunk, míg valójában csak egy dátumot kerestünk, amelyről hajnalban sikerült megegyezni” – tette hozzá Peter Pellegrini. Elmondása szerint a júniusi találkozón a tagállamok vezetői már arról cserélnek majd eszmét, hogy hogyan sikerült az európai parlamenti választás, és hogy Nagy-Britannia tagja-e még az Európai Uniónak, vagy valamiféle átmeneti időszakba sorolják-e a tagságát.

Érdekesség, hogy csütörtök hajnalban a brüsszeli csúcsról Peter Pellegrinivel együtt Sebastian Kurz osztrák kancellár is a szlovák kormánygéppel utazott haza.

Pontosabban Pozsonyba, majd onnan közúton Bécsbe. Nem ez volt az első alkalom, hogy Szlovákia miniszterelnöke és az osztrák kancellár együtt utazott egy politikai eseményre. Így volt ez februárban is, amikor az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozójára repültek az egyiptomi Sharm es Sejk-be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×