INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

RENDKÍVÜLI HÍRADÁS: Arany és ezüstök az úszó-Eb-n

brexit

donald tusk

jean-claude juncker

Salzburg, 2018. szeptember 20.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Andreas Schaad)

Donald Tusk: ilyen helyzetben épp álmodozókra és álmokra van szükség

Infostart / MTI

Nem szabad az Európai Unió másodrangú tagállamaként kezelni az Egyesült Királyságot az ismét meghosszabbított kilépési határidő alatt - hangoztatta kedden az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén felszólalva kiemelte, hogy a múlt héten megadott hosszú halasztás az egyetlen megoldás, amely nyitva hagy minden lehetőséget a szigetország előtt, elegendő időt biztosítva akár a brexitstratégia újragondolására is, illetve lehetővé teszi, hogy az EU más fontos ügyekre összpontosítson, például a transzatlanti kereskedelmi vitára.

"Tudom, hogy a La Manche csatorna mindkét oldalán mindenki belefáradt a kérdésbe, s ez teljesen érthető. De nem mondhatjuk azt, hogy »legyünk túl rajta«, pusztán azért, mert kimerültünk"

- közölte.

Azon félelmek kapcsán, hogy a brit kormány a halasztás alatt esetleg akadályozhatja az EU működését, Tusk rámutatott, hogy London eddig is konstruktív és felelős módon viselkedett, és nincs semmi ok azt hinni, hogy ez megváltozik.

Elmondta, ugyan egyesek úgy vélik, nem kellene arról álmodozni, hogy még visszafordítható a brexit, szerinte ebben a nehéz pillanatban épp álmodozókra és álmokra van szükség.

"Nem adhatjuk meg magunkat a fatalizmusnak, legalábbis én nem fogok felhagyni az álmodozással egy jobb és egységes Európáról"

- fogalmazott.

Juncker: elég időt adtunk

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy noha egyik lehetőség sincsen kizárva, nem az a "munkahipotézise", hogy London visszavonja kilépési szándékát, vagy újabb kiterjesztést kér a mostani végső határidő, 2019. október 31. utánra.

A brüsszeli testület egyéb, ennél fontosabb kérdésekre, a pozitív napirendre fog koncentrálni, miután a döntés már teljesen a britek kezében van. Az Európai Unió kész a rendezetlen kiválásra, azonban nem nyerne semmit a brexit okozta zavarból, annak a multilateralizmus ellenzői lennének az egyedüli haszonélvezői, azok, akik alá akarják ásni a globális jogrendet.

Elég időt adtunk az Egyesült Királyságnak, hogy kiutat találjon a belpolitikai bénultságból, az ország pedig addig is teljes jogú uniós tag marad

- mondta.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető ellenérzéseit fejezte ki a halasztással kapcsolatosan, mondván, azzal kockára teszik a huszonhetek egységét, és félő, hogy így sem kerül semmivel közelebb a megoldás.

Nigel Farage brit képviselő, a brexitpárti tábor egyik vezéralakja élesen kikelt Theresa May brit miniszterelnök ellen, akinek szerinte rövid időn belül kétszer is könyörögnie kellett a hosszabbításért. Mint mondta, a brit demokrácia halott, megalázó volt britnek lenni, s ez most "kivételesen nem a brüsszeli bürokraták hibája volt".

A vitában szinte minden egyes felszólaló szolidaritását fejezte ki Franciaországgal a párizsi Notre-Dame hétfőn székesegyházban kitört tűzvész miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018