eur:
392.7
usd:
362.07
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Pixabay

A kokain tüzeli a brit futballhuligánokat

A fehér por egyre olcsóbb, tisztább és könnyebben hozzáférhető, mint korábban. Az utóbbi két szezonban a rendőrök szerint elharapódzott az erőszak, több a rendbontás a brit stadionokban.

A hétvégén sokkoló eset történt egy angol másodosztályú futballmeccsen. Egy drukker berontott a pályára és fejbe akarta vágni Jack Grealisht az Aston Villa középpályását. A focistát azonban nem rázta meg túlzottan az eset, ő rúgta a meccs egyetlen gólját a nagy helyi rivális, a Birmingham City kapujába. A támadót egy év két hónap börtönre ítélték.

Nem tudni hogy a drogoknak köze volt-e a drukker viselkedéséhez, de brit rendőri vezetők szerint a kokainprobléma az egyik oka a brit stadionokban felpörgött indulatoknak. Az utóbbi két évben 45 százalékkal több erőszakos eset történt.

Mark Roberts, a Nemzeti Rendőrfőnökök Tanács futballügyi felelőse szerint kezd visszafordulni a helyzet, és úgy véli, mindez összefüggésben van a Nagy-Britanniában egyre intenzívebbé váló kokainhasználattal.

A fehér por egyre olcsóbb, tisztább és könnyebben hozzáférhető, mint korábban.

A brit belügyminisztérium adatai alapján, míg 2013-2014-ben a 16 és 59 év közötti korosztály 2,4 százaléka fogyasztott kokaint, addig ez a szám 2017-2018-ra felugrott 2,6 százalékra. A felügyelő szerint határozott bizonyítékok utalnak a kokain hatására.

A labdarúgás egyik magas rangú illetékese azt mondta az Independent című lapnak, hogy a kokainhasználat kényes téma a stadionokban. Mivel a rendőrség kevés fogyasztót tartóztat le, így nincs még megbízható statisztika. Az egyik meccs során viszont az egyik rendőri erő lecsapott és 15 embert vett őrizetbe kokain birtoklásáért.

Törvényszéki szakértők is vettek mintákat a stadionokban és sok nyomát találták a drognak.

Ezek után mondta azt az egyik közép-angliai rendőri szervezet nyomozója, Andy Bridgewater, hogy határozott összefüggés van a kokainhasználat és a futballpályák környékén tapasztalható erőszak között, mivel a kokain agresszívvá teheti felhasználóit.

Hogy miért is nem tudják megtisztítani a stadionokat? Az egyik válasz a kérdésre a brit sajtó szerint az, hogy a rendőrök nem szívesen végeznének olyan motozásokat, amelyek során drukkereket kell megállítaniuk. Tetézi mindezt, hogy egyre kevesebb a rendőr a meccseken, ráadásul a rendőri erőknek és nem a kluboknak kell fizetniük a biztosítás költségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×