eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több brit lesz német

Töretlenül emelkedik a német állampolgárságért folyamodó britek száma. Tavaly már közel 7500-an váltak német állampolgárrá. Legtöbben közülük már jó ideje Németországban élnek, de voltak olyanok is, akik külföldről kérelmezték a honosítást.

David Cunnings egyike azoknak a briteknek, akik nemrég szerezték meg a német állampolgárságot. Szorgalmasan látogatta az előkészítő tanfolyamot, és mivel felesége német, kiváló lehetősége nyílt az otthoni nyelvgyakorlásra is. Alighanem alaposan felkészült a tananyagból, mert mind az írásbeli, mind pedig a szóbeli vizsgája jelesre sikerült, és így néhány nappal később átvehette a honosítását tanúsító okiratot.

David Cunnings kezdettől fogva ellenezte hazája, Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból, és a brexit megszavazása után úrrá lett rajta az aggodalom, hogy idővel elveszti mindazokat az előnyöket, amelyeket mint uniós polgár, az EU valamennyi tagországában élvez. Miután több éve már Münchenben élt, felesége tanácsára kérelmet nyújtott be a német állampolgárság megszerzésére. Közel másfél évvel később már kezében volt német személyazonossági igazolványa. Tavaly óta hozzá hasonló helyzetben van további 7492 brit. Mintegy tíz százalékuk külföldön, valamelyik német konzulátuson nyújtotta be honosítási, egészen pontosan visszahonosítási igényét.

Erre azért volt lehetőségük, mert ők vagy közvetlen felmenőjük eredetileg német állampolgárok voltak, de Hitler uralma idején a náci hatóságok megfosztották ettől őket. A német állampolgárrá vált britek átlagos életkora megközelíti az 53 esztendőt, míg a más országokból bevándorolt és honosítást elnyert személyek átlagos életkora alig 34 év volt. Az idevágó statisztikából az is kitűnik, hogy a tavaly német úti okmányokat szerzett 112 ezer személy csaknem 10 százaléka török volt, a második helyen viszont már a britek álltak, őket pedig a lengyelek, az olaszok és a románok követték a honosítási listán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×