INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

csehország

kormány

andrej babis

milos zeman

Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.

A cseh államfő mindenáron ragaszkodik Andrej Babishoz

Miloš Zeman cseh államfő megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babiš ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással, és az sem érdekli őt, miként végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt belső döntése abban a kérdésben, hogy kormányra lépjen-e a párt Babiiš mozgalmával. Az ellenzék bírálja az elnököt, és azok a hangok is felerősödtek, melyek szerint Zeman nem tartja tiszteletben az alkotmányt.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök bírálta a szociáldemokratákat, amiért azok még mindig azon gondolkodnak, hogy koalícióra lépjenek-e az Andrej Babiš vezette ANO mozgalommal vagy sem. Az államfő az előrehozott választások lehetőségét a választópolgárok megsértésének nevezte, és kijelentette, csupán egy megoldást tart elfogadhatónak, mégpedig, hogy másodszor is Andrej Babišt, az októberi képviselőházi választások győztesét bízza meg kormányalakítással. A cseh elnök megjegyezte, hogy döntése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt belső szavazása a tervezett ANO-ČSSD kormánykoalícióról.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a ČSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a ČSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van, és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

Az előrehozott választásoktól néhány hete még Andrej Babiš sem zárkózott el.

Zemannak azonban meggyőződése, hogy a nyár elejéig végre megalakul az új cseh kormány, amelynek több mint fél éve nem sikerül megszerezni a parlament bizalmát. A szociáldemokratáknál zajló belső döntés azonban egy-két héttel elodázhatja a kormányalakítást, és még az sem biztos, hogy a ČSSD rábólint az ANO-val alkotott szövetségre. A párt elnöksége ugyan egyetért a koalíció megkötéséről, a végső döntés azonban a párt mintegy 19 ezer tagjának a kezében van. A tagok belső pártszavazáson döntenek, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

Miloš Zemant közben az ellenzék is bírálja, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy Babiš legyen a kormányfő. Ján Bartošek, a KDU-ČSL alelnöke úgy fogalmazott, Zeman makacssága nem segíti elő a kormányalakítást.

„Olyan személyt kell kineveznie, aki képes arra, hogy többségi kormányt alakítson”

– jegyezte meg Bartošek.

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó hang

A cseh államfő minden áron ragaszkodik Andrej Babishoz
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018