eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Éles vita Macron kényes választási ígéretéről

Éles vita Macron kényes választási ígéretéről

A francia homoszexuálisok egy része ellenzi a béranyaság legalizálását, illetve azt, hogy leszbikus párok is igénybe vehessék a mesterséges megtermékenyítést. Ez derül ki egy a Le Figaróban közzétett nyílt levélből, mellyel szerzőik a kérdésben a múlt héten indított társadalmi vitát kívánják befolyásolni.

A francia kormány a múlt héten társadalmi vitát kezdeményezett arról, hogy lehet-e legalizálni a béranyaságot, illetve kiterjeszthető-e a mesterséges megtermékenyítés az egyedülálló nőkre és a leszbikus párokra.

Ez utóbbi lehetőség, azaz a mesterséges megtermékenyítés kiterjesztése Emmanuel Macron választási ígéretei közé tartozik, ám az államfő többször hangsúlyozta:

nem kívánja a legalizálást ráerőltetni a társadalomra,

amint tette Francois Hollande az azonos nemű párok házasságának az elismerésével, hanem előbb széles körű társadalmi vitát akar tartani.

A homoszexuális értelmiségiek nyílt levelükben először is tisztázzák, hogy a látszattal és a közhiedelemmel ellentétben a mesterséges megtermékenyítést, illetve a béranyaságot követelő LMBT szervezetek nem képviselik a teljes homoszexuális közössséget. Ezt követően rögzítik azt a nyilvánvaló tényt, hogy az azonos nemű párok nem valamilyen létező diszkrimináció miatt nem nemzhetnek gyermeket, hanem mert „objektív módon” terméketlenek.

„Egyesek számára talán nehéz meghallani, de el kell fogadnunk az állapotunkból fakadó korlátokat” – fogalmaznak a levélírók, hangsúlyozva, hogy a homoszexuális párok követeléseiben sokkal több a szubjektív és érzelmi elem, mint a józan megfontolás.

Szerintük

amikor a heteroszexuális párok mesterséges megtermékenyítéshez folyamodnak, az tulajdonképpen orvosi terápiának számít,

mivel potenciálisan képesek ugyan a gyermeknemzésre, de valamilyen fizikai ok ebben megakadályozza őket. Úgy vélik ugyanakkor, hogy a leszbikus párok nem hivatkozhatnak az egyenjogúságra, amikor a fenti eljárást maguk számára is követelik, esetükben ugyanis nem kezelésről, hanem egy fennálló objektív helyzetnek a megkerüléséről lenne szó.

Szerintük a leszbikus párok érvelése ezért nem helytálló, és követeléseiket az államnak el kell utasítania. Ami azért is fontos, mert ellenkező esetben a férfi párok az azonos elbánáshoz való jogra hivatkozva azonnal követelhetnék a béranyaság legalizálását, ők ugyanis csak ezen az úton tudnak gyermekhez „jutni”.

Márpedig a levélírók a béranyaság kapcsán még szigorúbbak. Hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi külföldi gyakorlat azt mutatja, hogy azt nemcsak homo-, hanem heteroszexuális párok is igénybe veszik, és

ez szerintük egyértelműen a nők és a gyermekek eltárgyiasítását jelenti,

ami az elmúlt évtizedekben lezajlott feminista küzdelmek fényében elképesztő visszalépésnek számít.

„Nem kívánunk erkölcsi kezességet vállalni egy ilyen archaikus és regresszív emberfelfogáshoz, még akkor sem, ha ez a szabadság nevében rajzolódik ki” – fogalmaznak a homoszexuális értelmiségiek, akik szerint a leszbikus párok számára továbbra is tiltani kell a mesterséges megtermékenyítést, és a béranyaságot sem szabad engedélyezni. Már csak azért sem, mert mint fogalmaznak, az azonos nemű párok más módon, például örökbefogadással is nevelőszülőkké válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×