eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Euforikus állapotban indult gyilkolni a tévés terrorista

Miközben a rendőrség elengedte mind a 12 embert, akit a hétvégi londoni támadások után őrizetbe vett, a hatóságok megneveztek két elkövetőt és az első áldozatokat. Az egyik terroristát már ismerte a rendőrség és egyre hevesebb bírálatok érik Theresa May miniszterelnököt, aki korábban belügyminiszter volt.

Újabb kellemetlen kérdésekkel kell szembesülnie a brit hatóságoknak és a kormánynak azt követően, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta a hét halottat követelő, szombat esti terrortámadás két elkövetőjének nevét.

A brit születésű Khuaram Shazad Butt és a valószínűleg marokkói Rachid Redouane egy kelet-londoni kerületben élt,  a harmadik – szintén lelőtt - támadó nevét később készültek nyilvánosságra hozni.

Szombat este a dzsihadista trió hét embert ölt meg a London-híd közelében, amikor egy bérelt furgonnal a tömegbe hajtott, majd késekkel támadt a közelben szórakozókra.

„Hogyan lehet, hogy nem állították meg a tévés dzsihadistát?” – teszik fel a kérdést a brit bulvárújságok, amelyek címlapján pillanatképek szerepelnek egy másfél éve adásba került dokumentumfilmből. A kockákon Butt látható, aki más fanatikusok társaságában egy fekete Iszlám Állam zászló előtt imádkozik egy parkban. Más képeken azt látni, ahogy a hagyományos iszlám öltözetet viselő szélsőségesek a rendőrökkel vitáznak.

A Scotland Yard és Theresa May kormányfő – volt belügyminiszter - is most össztűz alá került,

amiért a megfigyelési listára tett, és az egyik 2005-ös londoni robbantóval is kapcsolatba hozott Butt átsiklott a hálón.

A terror-elhárító hatóságok azzal indokolták ezt, hogy nem volt konkrét bizonyíték arra, hogy Butt támadásra készült volna. Néhány nappal az előrehozott brit választások előtt pedig Maynek arra kell válaszolnia, hogy a belügyi tárca élén miért csökkentette annak idején a rendőri erők létszámát. Jeremy Corbyn, a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt vezére egyenesen lemondásra szólította fel.

Közben Butt szomszédai elmondták, hogy

az udvariasnak és barátságosnak nevezett, hosszú szakállat növesztő férfi szinte „euforikus” állapotban volt

szombaton. Néhány órával később a fiatal családapa magára húzott egy Arsenal-pólót, felvett egy ál-öngyilkos mellényt és két társával együtt gyilkolni indult.

Közben a Scotland Yard szabadon engedte azt a 12 embert, akit a London Bridge közelében elkövetett vérengzés után őrizetbe vettek. A fővárosi rendőri szervezet vezetése azt mondja, hogy új terror-elleni stratégiára van szükség.

„Kilenc hét alatt 5 merényletet hiúsítottunk meg, három sikeres volt. Át kell gondolnunk a rendvédelmi modellünket” – mondta Mark Rowley, a Scotland Yard második embere.

Rowley arra is utalt, hogy a hatóságok nagyobb hozzáférést fognak követelni a technológiai cégektől a felhasználók kommunikációjához.

„Valószínűleg információt találunk majd a támadók titkos kommunikációjáról. Ha hozzáférésünk lett volna ehhez, akkor talán másképp értékeltük volna a helyzetet” – próbálta magyarázni, hogy miért sorolták hátra Buttot a veszélyesnek tartott dzsihadisták listáján.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×