eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brexit: megmakacsolták magukat a Lordok

Brexit: megmakacsolták magukat a Lordok

Londonban a Lordok Háza megszavazta, hogy a közelgő Brexit során garantálják a már Nagy-Britanniában élő EU-polgárok jogait. A módosítás azt is jelenti, hogy a felsőházban vereséget szenvedett a brit kormánynak az EU-ból való kilépésről szóló határozati javaslata.

Piszkavasat dugtak a brit főrendek a Brexit eddig jobbára olajozottan forgó fogaskerekei közé.

A parlamenti felsőház nagy többséggel megszavazta a May-kormány úgynevezett Brexit-törvényének módosítását, nevesül azt, hogy

egyoldalú lépéssel garantálni kell a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogait.

Amber Rudd belügyminiszter – aki korábban felvetette, hogy listázni kéne a külföldieket alkalmazó brit cégeket – levélben próbálta megnyugtatni a felsőházi képviselőket: tisztelettel bánnak majd az EU-állampolgárokkal.

Ugyanakkor több brit lord és bárónő beszámolt róla, hogy sok levelet kapott a családjuk miatt aggódó emberektől. A felfokozott hangulatot jól jellemzi egy francia nő esete, aki a pénzügyi szektorban dolgozik.

Eddig már háromszor utasították el letelepedési kérelmét annak ellenére, hogy brit férje és brit gyerekei vannak. Lakóhelyén a polgárőrség tagja, és amikor rendőrök kopogtattak be, hogy a környék biztonságáról beszélgessenek vele, egyik fia azt hitte, el akarják vinni. Eléjük ugrott és azt kiabálta: „nem vihetitek el anyut!” – mesélte a nő.

A félelmek ellenére a Lordok Házában a brit kormány egyik képviselője azt bizonygatta, hogy az EU-ból történő brit kilépésig semmiben sem változik az uniós állampolgárok jogállása.

„Aki már öt éve itt van, annak nem kell dokumentumért folyamodnia, hogy bizonyítsa tartózkodási jogát”

– fejtegette Lord Bridges.

A csataveszést nemtetszéssel fogadta a brit konzervatív sajtó. A Daily Telegraph például azt írta: a Lordok döntése kárt okozhat Nagy-Britanniának a kilépési tárgyalásokon.

A brit kormány az unió többi 27 tagállamával folytatandó Brexit-tárgyalások kezdetén akarja rendezni a bevándorlási kérdéseket és a kabinet azt állítja: most leszavazott javaslata csak a Brexit beindításáról rendelkezne.

Kormányforrások szerint a kabinet most a parlamenti alsóházban próbálja elfogadtatni az első olvasatban simán átment javaslatot. Ha ez megtörténik, akkor az anyag ismét a Lordok Háza elé kerül, de nem valószínű, hogy azok újra szavaznának róla. Azaz: a Brexit-vonat sínen marad, még ha rövid időre lelassult is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×