eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A magyarokkal kokettál a Szlovák Nemzeti Párt elnöke

Ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt, az most valósággá vált: a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a felvidéki magyarság számára szokatlan gesztusokat gyakorol a magyar közösség felé. Bár mindezt egyelőre csak szóban. Andrej Danko interjút adott a pozsonyi Új Szónak, melyben lényegében bocsánatot kért elődje, a vulgarizmusáról híres Ján Slota magyarokat érintő sértegetéseiért.

Talán maguk az Új Szó olvasói sem emlékeznek rá, mikor adott utoljára (egyáltalán adott-e valaha) interjút a lapnak a nemzetiek közül valaki is. Andrej Dankoval, a kormánypárti SNS vezetőjével, a szlovák törvényhozás újdonsült elnökével egyoldalas nagyinterjút közölt a szlovákiai magyar napilap, s a terjedelemnél talán már csak a tartalom lepte meg jobban az olvasókat.

Danko kijelentései ugyanis egyértelműen arra utalnak, a pártelnök célja, hogy az SNS változtasson a párt korábbi elnökének, Ján Slotának ideje alatt rögzült kisebbségellenes kommunikáción, és elősegítse a közeledést szlovákok és magyarok között.

Az újságíró első kérdésére azt válaszolta, az interjúra mint lehetőségre tekint, melynek köszönhetően kifejtheti álláspontját azok számára is, akikkel nem tud az anyanyelvükön beszélni. Arról is kérdezték, hogy korábbi állításaival ellentétben, miszerint történelmileg áthidalhatatlan ellentétek vannak az SNS és a Híd között, mi változott, hogy a két párt mégis kormányra tudott lépni. Danko a nem várt választási eredményekre utalva azt mondta, hogy „ha a politikai rendszer odáig jutott, hogy már az állam működése a tét, az ellentétek helyett arra kell fókuszálni, ami összeköt minket”. „Ha csak támadni fogjuk egymást, ahelyett, hogy meghallgatnánk a másikat, nem tudunk előrelépni” – nyilatkozta.

A szlovákiai kisebbségek és azon belül a magyarok helyzetét firtató egyik kérdésre azt felelte, egyetért azzal, hogy létrejöjjön egy önálló kisebbségi alap, amelyből az egyes kisebbségek számarányosan részesülnek. „Azt gondolom, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájukkal, kreativitásukkal gazdagabbá tesznek minket” – hangsúlyozta a nemzetiek elnöke, aki arra is ígéretet tett, hogy a vegyesen lakott vidékeken egyetlen kisiskolát sem zárnak be a jövőben.

A lap arra is rákérdezett, nem érzi-e úgy, hogy az SNS-nek illene szimbolikusan bocsánatot kérnie a szabad szájú Ján Slota kirohanásai miatt. A korábbi pártvezér a magyarokat rákos daganatnak tartotta a szlovák nemzet testén, és volt olyan kijelentése is, miszerint tankokkal támadt volna Budapestre. Danko erre úgy reagált, hogy nem hajlandó vezekelni azért, amit nem ő követett el, de az SNS elnökeként őszintén sajnálja, és elnézést kér, ha a múltban bárkit személyesen megbántott elődje durva megszólalása.

„Sokszor magam is szégyenkeztem e kijelentések miatt” – vallotta be Andrej Danko, s azt is hozzátette, ha magyarul köszönnek neki a Csallóközben, magyarul köszön vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×