eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezek foglalkoztatják az iparilag legfejlettebb hét ország vezetőit

Felhőtlen kék ég és nyári meleg fogadta az iparilag legfejlettebb hét ország vezetőit a bajor Alpok egyik eldugott völgyében fekvő Elmauban. Így a G-7 ma délig tartó csúcsértekezletére érkező állam- és kormányfőket a müncheni repülőtérről helikopteren szállították tovább a tanácskozások helyszínéül szolgáló kastélyszállóba, amelynek környékét - biztonsági okokból - már a múlt héten szinte teljesen lezárták. Így az igencsak hangos tüntetések és a globalizáció elleni tiltakozások zaja nem hallatszott be a tárgyalótermekbe - jelenti németországi tudósítónk, Vincze András.

Noha a G-7 állam- és Elmauba érkező sorát - még szombat délután - a japán miniszterelnök nyitotta meg. Az első kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai elnökkel folytatta Angela Merkel kancellár azon a tegnap délelőtti reggelin, amelyen jellegzetesen bajor ételeket szolgáltak fel. Merkel eredetileg a decemberre tervezett párizsi klímacsúcs előkészítéséről, a német kórházakat egyre nagyobb erővel támadó és immár ezrek halálát kiváltó csírák leküzdéséről, a menekültkérdés megoldásáról valamint a szegénység elleni harc összehangolásáról akart tárgyalni amerikai, francia, brit, olasz, japán és kanadai partnereivel.

Diplomáciai források szerint a nagy távol maradó, Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit a Krím félsziget bekebelezése elleni tiltakozásból átmenetileg kizártak maguk közül, felülírta a napirendet, miután az ukrán államfő bejelentette, hogy fennáll az orosz hadsereg ukrajnai bevonulásának veszélye. Ezt nem zárták ki az EBESZ Kelet-Ukrajnába kiküldött megbízottai sem.

Így aztán nem meglepő, hogy Obamával szinte szóba sem került az amerikai hírszerzés németországi titkos akciója, hanem főleg az orosz fenyegetésre adandó nyugati válaszra helyezték az egyik fő hangsúlyt. Noha a G-7 csúcstalálkozójának több résztvevőjét nem érinti közvetlenül a görögországi állami csőd veszélye, a téma főhelyen szerepelt Elmauba, miután Alexis Ciprász görög kormányfő úgy vélte, hogy a nemzetközi hitelezők a pénzügyi segítség ellenében megalázó feltételeket szabnak Athénnek.

Köztudott, hogy az iparilag legfejlettebb országok vezetői évente rendezett csúcskonferenciájukon nem hoznak döntéseket, így Elmauban sem várható látványos bejelentés, de jól értesült források szerint máris megbízták az olasz miniszterelnököt, hogy Vlagyimir Putyin a hét közepén esedékes római látogatását használja fel a szervezet Ukrajnával és közvetve a világbékével kapcsolatos álláspontjának személyes tolmácsolására, a kancellár, valamint a francia államfő pedig azt a feladatot kapta, hogy ugyancsak eheti találkozója során próbálja kompromisszumra bírni a görög miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×