eur:
401.52
usd:
367.52
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Használható adatok az Air France-gép fekete dobozában

Használhatóak a két évvel ezelőtt tengerbe zuhant Air France gép fekete dobozai által tartalmazott adatok - jelentették be hétfőn a francia Vizsgálati és Elemző Iroda illetékesei. A műszereket két éves kutatás után május elején találták meg az Atlanti-óceánban.

A fekete dobozok múlt csütörtökön érkeztek meg Párizsba; az egyik a repülési adatokat tartalmazza, a másik pedig a pilóták közötti beszélgetést rögzítette. Néhány napja a katasztrófa okait vizsgáló iroda munkatársai még azt mondták, egyáltalán nem biztos, hogy használhatóak lesznek az adatok, hiszen a műszerek huszonhárom hónapig feküdtek négyezer méteres mélységben a tengerfenéken.

A szakértők hétfőn aztán megkönnyebbülten számoltak be arról, hogy a fekete dobozok megtisztítása és megszárítása után sikerült kinyerniük a katasztrófa okainak megértéséhez kulcsfontosságú adatokat. Nyilatkozatuk szerint a műszerek tartalmának elemzése néhány hetet vesz igénybe, és a végleges jelentés várhatóan nyár elejére fog elkészülni.

A Rio de Janeiróból Párizsba tartó AF447-es járat 2009. június 1-én zuhant az Atlanti-óceánba, és a katasztrófában 228-an vesztették életüket, köztük négyen magyar állampolgárok voltak. A baleset okainak tisztázása kulcsfontosságú, az eddigi, elsősorban a pilóták által hangoztatott vélemények szerint ugyanis a tragédiát a gép sebességének megállapításában kulcsszerepet játszó külső légnyomásváltozás-mérők, az úgynevezett Pitot-csövek elfagyása okozhatta. Márpedig ha ez beigazolódik, úgy az elsősorban az Air France vezetésének a felelősségét fogja felvetni, amely tudott a problémáról, de nem cseréltette ki az ominózus műszereket az összes repülőgépén.

Az AF447-es járat roncsait amúgy idén áprilisban találták meg a kutatók, és az automata tengeralattjárók több tucat épen maradt holttestet is lefényképeztek a repülő maradványaiban. A francia hatóságok rövid töprengés után úgy döntöttek, hogy megpróbálják azokat kiemelni. Mivel azonban az első test a kiemelés közben szétfoszlott, újabbak kiemelésével már nem próbálkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×