INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Átláthatatlan tömegközlekedési tarifák, emelkedő árak

Infostart / InfoRádió
Külföldiek szerint Németországban nehéz kiismerni a városi tömegközlekedés tarifáit. A megállapítás annyiban helytálló, hogy a villamos-, autóbusz- vagy földalattijegyek ára az utazás célpontjának távolságától függ.

Münchenben ezekben a napokban ismét drágult a tömegközlekedés. Berlinben ezt az intézkedést már jóval korábban meghozták - míg más városokban a jövő évre halasztották a jegyek árának emelését. Az alapárakban gyakorlatilag nincs lényegbe vágó különbség a német városok tömegközlekedésében: a belső területekre érvényes menetjegy közel 600 forintba kerül.

Ez azonban átszállásra is feljogosít - de az utazás időtartama nem lehet 2 óránál hosszabb. Persze olcsóbb, ha valaki gyűjtőjegyet vásárol, ez viszont már alaposabb helyismeretet igényel, ugyanis a 10 szegmensre tagolt jegy öt három megállónál hosszabb utazásra érvényes.

Ha azonban valaki három megállónyi vagy ennél rövidebb távolságra utazik, az ezzel a gyűjtőjeggyel 10 alkalommal szállhat fel valamely közjárműre. Ennek ára eddig 11 euró (több mint 3000 forint), néhány nap óta pedig 11 és fél euro. Ha abból indulunk ki, hogy jelenleg a
minimálbér 760 euro, akkor ebből az összegből gyakorlatilag 68 gyűjtőjegy vásárolható.

Persze azok, akik a tömegközlekedést használják munkahelyük megközelítéséhez vagy havi vagy pedig egész évre szóló bérlettel közlekednek. Az éves bérlet előnye abban áll, hogy lényegében csupán a havi bérlet 10-szeresébe kerül, ami magyar pénzre átszámítva közel 120 ezer forintnak felel meg.

Ez a bérlek azonban csak a városok belterületeire érvényes, ugyanis a külső kerületekben lakóknak közel 50 százalékkal magasabb összeget kell tömegközlekedésre fordítaniuk.


A címlapról ajánljuk