eur:
396.64
usd:
367.41
bux:
70180.22
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pixabay

Óvatosan töltse le a Chrome-ot, mert lehet, hogy valójában egy vírus

Ugyanúgy néz ki, mint a kedvelt böngésző, de ha letöltjük, a csalók visznek minden fontos adatot.

A G Data kiberbiztonsági szakértői olyan androidos kártevőt fogtak, amely a Chrome böngészőnek álcázza magát. Oda kell figyelni, ki mit tesz fel a telefonjára – írja a hvg.hu.

A rosszindulatú program kihasználja a Chrome népszerűségét és jóhírét, hogy rávegye a felhasználókat a letöltésre és telepítésre. A kártevő a Chrome ikonját utánozza, így szinte megkülönböztethetetlen a valódi alkalmazástól, kivéve a fekete kontúrvonalat az emblémában, amely fölött viszont könnyen el lehet siklani. A gyanútlan felhasználók futtathatják a rosszindulatú programot, aminek eredményeként a bűnözők ellopják adataikat.

A telepítés után a rosszindulatú alkalmazás azonnal elindul, majd engedélyt kér a felhasználótól telefonhívások kezdeményezésére és kezelésére, valamint SMS-ek küldésére és fogadására. A szükséges engedélyek megszerzése után a rosszindulatú program hamisan arról tájékoztatja a felhasználót, hogy egy sorsoláson pénznyereményt nyert, és felszólítja a telefonszáma és hitelkártyaadatainak megadására. Az app azt is kiírja, hogy a következő 24 órában, a belebegtetett pénznyeremény átvételéig nem szabad letörölni.

A fent említett módszerrel a támadók megszerezhetik az áldozat telefonszámát, kártyaszámát, és lehallgathatják a pénzintézetekkel folytatott tranzakciók engedélyezéséhez szükséges hitelesítési kódokat tartalmazó SMS-eket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×