eur:
395.51
usd:
364.51
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pexels.com

Drámai következménye lesz a hajnali ébredéseknek

Szívproblémát okoz, ha nem tudunk eleget aludni. Másnak a vérnyomása megy fel, ha túl korán kell felkeljen.

A világméretű melegedés emelkedésével az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, évente körülbelül 44 óra alvásba kerül, az alváshiányos éjszakák száma 13-15 éjszakával nő, aminek élettani következményeit nem szabad figyelmen kívül hagynunk - figyelmeztet a Magyar Alvás Szövetség a Koppenhágai Egyetem nemzetközi alvás kutatásait értékelve.

A dán tudósok mintegy 7,41 millió éjszakai alvást követtek nyomon és megállapították: még a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban is kevesebbet alszanak az emberek, és nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet mérsékelt emelkedéséhez is.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából a jelenlegi szinten marad, akkor a század végére évi 50 óra alvást veszíthetünk el.

Az éghajlatváltozás okozta alvásveszteség nem a jövőről szól, ezt már ma is szenvedjük - hangsúlyozta G, Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke-, a jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek. Enélkül számos egészségügyi probléma fenyeget, a hangulati rendellenességektől és a szívproblémáktól kezdve az elhízásig és a cukorbetegségig számos káros következménye van. Ezért is fontos a jó éjszakai pihenés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×