eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pexels.com

Drámai következménye lesz a hajnali ébredéseknek

Szívproblémát okoz, ha nem tudunk eleget aludni. Másnak a vérnyomása megy fel, ha túl korán kell felkeljen.

A világméretű melegedés emelkedésével az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, évente körülbelül 44 óra alvásba kerül, az alváshiányos éjszakák száma 13-15 éjszakával nő, aminek élettani következményeit nem szabad figyelmen kívül hagynunk - figyelmeztet a Magyar Alvás Szövetség a Koppenhágai Egyetem nemzetközi alvás kutatásait értékelve.

A dán tudósok mintegy 7,41 millió éjszakai alvást követtek nyomon és megállapították: még a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban is kevesebbet alszanak az emberek, és nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet mérsékelt emelkedéséhez is.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából a jelenlegi szinten marad, akkor a század végére évi 50 óra alvást veszíthetünk el.

Az éghajlatváltozás okozta alvásveszteség nem a jövőről szól, ezt már ma is szenvedjük - hangsúlyozta G, Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke-, a jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek. Enélkül számos egészségügyi probléma fenyeget, a hangulati rendellenességektől és a szívproblémáktól kezdve az elhízásig és a cukorbetegségig számos káros következménye van. Ezért is fontos a jó éjszakai pihenés.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×