eur:
395.63
usd:
364.64
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Unsplash.com

Kiderült, hogy mekkora az optimális hőmérséklet a megfelelő alváshoz

Egy felmérés szerint az éghajlatváltozás egyre több ember éjszakáját és pihenését keseríti meg, ami számos negatív következménnyel járhat.

Bizonyára sokan fellélegeztek az elmúlt napokban, amikor a kegyetlen hőség után felfrissült a levegő és jó néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet. Meleg, napos időszakokra persze még szeptemberben is bőven lehet számítani, de a forró éjszakák talán már nem térnek vissza. Amikor tombolt a kánikula, esténként nem mindenki tudott jól aludni, ezáltal aki nem pihent eleget, másnap nem igazán érezhette frissnek magát.

Az origo.hu a Science of The Total Environment folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva azt írja, számos negatív következménnyel járhat, ha rosszul alszunk. A kutatásban önként jelentkező embereket vizsgáltak és a felmérés tanulságait levonva megállapították, hogy

a legpihentetőbb alváshoz szükséges optimális hőmérséklet 20 és 25 Celsius-fok között van.

Az alvási szokásokat és a hőmérsékletet az egyes emberek otthonában figyelték meg, összesen 11 ezren voltak hajlandók erre.

Mint kiderült, amikor a hőmérséklet 30 Celsius-fokra emelkedett, a résztvevők alváshatékonysága 10 százalékkal csökkent. Márpedig ha nem pihenjük ki magunkat, az hatással van az agyunk működésére, tompábbá válunk és a figyelmünk is kihagyhat.

A kialvatlanság növeli a stresszt, a szorongást és a szervezet vércukorszintjében is zavar keletkezhet.

Elviselhetőbbé tehetjük a meleg éjszakákat, ha figyelünk a megfelelő légáramlásra és valamilyen könnyű hálóruhában térünk nyugovóra.

A kutatásban részt vevő emberek egy gyűrűhöz hasonlítható eszközt vettek fel éjszakánként, amely nyomon követte az alvásukat, a bőrhőmérsékletüket, a szívritmusukat és a testhelyzetük változásait. A 65 éven felüliek hálószobájába beltéri levegőhőmérséklet- és páratartalom-érzékelőt szereltek be.

Mivel a Föld felmelegedésének hatására az éjszakák is egyre melegebbek, a szakemberek szerint sokkal jobban oda kellene figyelni a lakások, különösen az idősotthonok hőkomfortjára. A tanulmány egyik ötletgazdája, Amir Baniassadi azt nyilatkozta a Science Alertnek, hogy ha nem vagyunk kellően kipihentek, az azt is megváltoztathatja, hogyan látjuk az embereket. A kialvatlanság hatással lehet a személyes kapcsolatainkra is, viták, veszekedések alakulhatnak ki vagy elhanyagolhatjuk a barátainkat fáradtságra hivatkozva.

Amir Baniassadi hozzátette: mindenkinek megvan a saját optimális hőmérsékleti tartománya az alváshoz, ez pedig idővel még változhat is.

A vizsgálatok azt jelzik, hogy a további felmelegedés és a folyamatos éghajlatváltozás még több ember éjszakáját és pihenését keseríti majd meg. Egyes becslések szerint

a magasabb hőmérsékleti értékek évente fejenként 50 órányi alvásidőt vehetnek el tőlünk 2099-re.

A Magyar Alvás Szövetség korábban figyelmeztetett, hogy a világméretű melegedés emelkedésével az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, évente körülbelül 44 óra alvásba kerül, az alváshiányos éjszakák száma 13-15 éjszakával nő, aminek élettani következményeit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

A jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek. Enélkül számos egészségügyi probléma fenyeget, a hangulati rendellenességektől és a szívproblémáktól kezdve az elhízásig és a cukorbetegségig rengeteg káros következménye van. Ezért is fontos a jó éjszakai pihenés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×