eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Astronaut in outer deep space on orbit of Earth planet. Dark space and spaceman. Elements of this image furnished by NASA (url:https://earthobservatory.nasa.gov/blogs/elegantfigures/wp-content/uploads/sites/4/2011/10/land_shallow_topo_2011_8192.jpg https://images-assets.nasa.gov/image/sts069-714-046/sts069-714-046~medium.jpg)
Nyitókép: dima_zel/Getty Images

A NASA tudni véli, miért vagyunk egyedül a világegyetemben

A válasz nem túl szívderítő, de talán elkerülhető.

A tudósok szerint azért nem találkoztunk még idegen élettel, mert az intelligens társadalmak hajlamosak kiirtani magukat - és az emberi faj lehet a következő.

A NASA Sugárhajtási Laboratóriumában működő kutatócsoport egy korábbi elméletet, a Nagy Szűrőt használta fel következtetéseik magyarázatára – írja a Sky News.

Eszerint az univerzum történetében már számtalan más civilizáció létezett, de mind kihalt már azelőtt, hogy kísérletet tehetett volna arra, hogy felvegye a kapcsolatot más civilizációkkal. Jelentésük – A nagy szűrő elkerülése: A Földön kívüli élet és az emberiség jövője az Univerzumban – azt sugallja, hogy az emberi faj is erre az útra fog lépni.

"Azt feltételezzük, hogy egzisztenciális katasztrófa várhat ránk, ahogy társadalmunk egyre mélyebben fedezi fel a világűrt.

Az általunk ismert élet megszűnhet, a fejlődésünk üteme egyenes arányban áll a bukásunk súlyosságával.

Az elmélet önvizsgálati időszak szükségességére hívja fel a figyelmet: megfelelően kell megközelítenünk szorult helyzetünket, foglalkoznunk kell a kihívásokkal és módszerekkel, melyekkel csökkenthetjük az emberiségre és a Földön élő közel kilencmillió másik fajra leselkedő kockázatot" – fogalmaztak.

A még szakértői véleményezés előtt álló jelentés – amelynek szerzői Jonathan Jiang, Philip Rosen, Kelly Lu, Kristen Fahy és Piotr Obacz – olyan veszélyeket említett, mint az aszteroidacsapás, a nukleáris háború, a világjárványok, az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia. A Nagy Szűrő elméletet az 1990-es évek végén Robin Hanson, a George Mason Egyetem közgazdásza vetette fel elsőként.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×