eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az  Orion amerikai Hold-űrhajó és hordozórakétája a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. szeptember 3-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását műszaki rendellenesség miatt halasztották el.A tervek szerint az Orion űrkapszulát, amely az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta állítja pályára.
Nyitókép: MTI/AP/Chris O'Meara

Szombaton sem lőtték fel az Artemist, újabb baj van

Bár az előkészületek egy darabig jól haladtak és az időjárás is kedvezőnek tűnt, a holdrakéta indítását egy hiba miatt elhalasztotta a NASA.

A héten másodszor sem sikerült fellőni az amerikai űrkutatási hivatal által épített, valaha volt legerősebb rakétát és rajta az Orion űrkapszulát, amely ember nélküli küldetésre indulna a Holdat megkerülve.

A hétfői kísérletet azért kellett leállítani, mert a tervezett start előtt mintegy háromnegyed órával a hármas hajtóműnél hibát észleltek a hidrogénadagoló rendszerben, és már nem lehetett a tervezett indulás előtt kijavítani. Ezelőtt még kommunikációs hibák is felléptek.

A hétfőihez hasonlóan szombaton is a tankolási folyamatot kellett leállítani egy makacs üzemanyag-szivárgás miatt - derült ki a NASA élő közvetítéséből. A space.com összegzése szerint a hidrogén szivárgott, ezért nem lövik fel szombaton a Space Launch System (SLS) "megarakétát".

A NASA mérnökei az Artemis 1 indítása előtti visszaszámlálás közben többször is megpróbálták elhárítani a hibát, például azzal, hogy felmelegítették a tartály csatlakozóját és hideg üzemanyaggal igyekeztek lehűteni, hogy megállítsák a szivárgást.

Ezek után a NASA-nak legkorábban hétfőn (szeptember 5-én) nyílik lehetősége ismét megpróbálni fellőni a rakétát, feltéve, hogy a szivárgási problémán addig úrrá tudnak lenni. Viszont aznap nem lesz kétórás az indítási ablak, csupán 90 perces. A felszállásra észak-amerikai idő szerint 17:12-től kerülhet sor (magyar idő szerint éjfél után 12 perccel kezdődhet a kilövés).

Amennyiben hétfőn nem futnak neki a dolognak, akkor kedden is megkísérelhetik az indítást, ám akkor nagyon rövid idő áll csak rendelkezésre, mindössze 24 perc.

Az Artemis 1 az első tesztrepülés a NASA Artemis-programjában, amely sok évtized után, 2025-re űrhajósokat juttatna a Holdra.

A mostani küldetés a NASA valaha volt legerősebb rakétája, a Space Launch System és az Orion űrkapszula személyzet nélküli tesztje, amelyben arról akarnak megbizonyosodni, hogy mindkét jármű biztonságos az űrhajósok számára.

A fellövést követően az Artemis 1 Hold-körüli pályára állna és tudományos kísérleteket végezne, mielőtt a 42 napra tervezett küldetés végén visszatér a Földre, Kalifornia partjainál a Csendes-óceánba zuhanva.

Az űrversenyről a közelmúltban hosszú interjú készült az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss Lászlóval, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×