eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az űrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az első próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani.
Nyitókép: MTI/AP/Terry Renna

Szombaton próbálja a NASA ismét elindítani a holdrakétát

Az eredetileg hétfőre tervezett kilövési kísérletet azért kellett elhalasztani, mert a négy rakétamotorból egy nem tudott üzemi hőmérsékletre hűlni.

Egy érzékelő pontatlan leolvasása okozhatta a gondot a NASA mérnökei szerint: jelenleg úgy vélik, ki tudnak dolgozni egy olyan stratégiát, amely lehetővé teszi a szombati kilövést. Ennek részét képzi az is, hogy a visszaszámlálás tervezett kezdete előtt hamarabb kezdik el hűteni a motorokat, mint azt hétfőn tették – írja a BBC.

"Megtaláltuk azt az utat, amely szükséges, hogy eljussunk a következő kísérletig" – mondta John Honeycutt, aki a Space Launch System (SLS) rakétaprojektet irányítja a NASA-nál.

Szombaton helyi idő szerint 14.17 percre tervezik a kilövési időablak kezdetét: ez magyar idő szerint 20.17 perckor van. Innentől kezdve kélt órán belül indulhat el az Orion a Hold felé.

A szenzorok lehetnek a felelősek

A rakéta a modern megfelelője a Saturn V rakétáknak, amelyek az 1960-as és 70-es években embereket küldtek a Holdra, de jóval nagyobb tolóerővel rendelkezik. Az Artemisz-küldetés keretében küldik segítségével az Oriont a Hold közelébe: az első küldetésben

ember nélkül indul el a kapszula.

A hétfői sikertelenség oka nem magával a hármas számú hajtóművel, hanem inkább azzal a rendszerrel volt kapcsolatos, amely azt a repüléshez kondicionálja. A hajtóműveket nem sokkolhatja az igen hideg hajtóanyag hirtelen befecskendezése, ezért kilövés előtt lassan -250 fokos üzemi hőmérsékletre kell azokat hűteni. A hétfői mérések azonban azt mutatták, hogy a szenzorok szerint 15-20 fokkal melegebb maradt a hajtómű a szükségesnél.

A mérnökök szerint az átáramoltató rendszer megfelelően működött, csak az érzékelőrendszer nem tükrözte pontosan a valós hőmérsékleti viszonyokat.

Szombaton háromnegyed órával hamarabb elkezdik majd hűteni a rendszert abban reménykedve, hogy ezzel megoldják a gondot.

"Megpróbálunk szeptember harmadikán elindulni. Az előző kísérlet előtt azt mondtuk, ha nem tudjuk hőszabályozni a hajtóműveket, akkor nem lesz kilövés, és ugyanezzel a hozzáállással indulunk el szombaton is" – mondta Mike Sarafin, a NASA Artemis küldetésvezetője.

A záporok még közbeszólhatnak

A szombati időjárás-előrejelzés ugyanakkor jelenleg messze áll az ideálistól. Mostani adatok szerint 60 százalék az esélye annak, hogy az irányítók olyan körülményekkel, főként záporokkal szembesülnek, melyek ellehetetlenítik a kilövést. Ennek ellenére Mark Berger időjárás-felelős pozitív hangot ütött meg.

"Két óránk van, amelyen belül kilőhetjük a rakétát. A záporok közt általában sok idő szokott eltelni, úgy gondolom, hogy időjárás szempontjából még mindig elég jó esélyünk van a szombati indításra" – mondta az újságíróknak.

A 42 napos küldetés célja, hogy az Orion megkerülje a Hold hátsó részét, majd hazatérve a Csendes-óceánba zuhanjon a kaliforniai partvidéken. A tesztrepülés egyik fő célja annak ellenőrzése, hogy a kapszula hőpajzsa képes-e túlélni a Föld légkörébe való visszatérést.

A Holdra való visszatérés ugródeszkaként szolgál a Marsra való eljutáshoz,

a kutatók szerint azonban a Holdon vannak még tudományos szempontból befejezetlen kutatások. A Hold eredetének jobb megismerése a Föld kialakulásáról és korai fejlődéséről való új ismereteket hozhat.

Az Artemisz jövőbeli küldetései a Hold déli pólusát célozzák meg, ahol az állandóan árnyékban lévő kráterek jégkészleteket rejtenek.

"Az Artemisz egyre összetettebb küldetések sorozata, amelyek célja a Hold felfedezése a Mars-missziók előkészítése érdekében. Minél többet tudunk arról, milyen erőforrások állnak rendelkezésünkre, amikor már a Marsot célozzuk meg, annál felkészültebbek leszünk" – mondta Kate Calvin, a NASA vezető tudósa a BBC-nek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×