eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az űrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az első próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani.
Nyitókép: MTI/AP/Terry Renna

Elhalasztották az Orion kilövését: hibák álltak az Artemisz 1 útjába

A kilövést megelőző utolsó előkészületek során bukkantak a meghibásodásokra. A NASA szakemberei mindent megtettek, hogy még hétfőn kilőhessék a három bábuval az űrbe induló Oriont, de végül a halasztás mellett döntöttek.

Az üzemanyagtöltést, melyet eleve késve kezdtek meg, meg kellett szakítaniuk a szakembereknek, ugyanis a közel 3,8 milliárd literes tank oxigénnel és extra alacsony hőmérsékletű hidrogénnel való megtöltésének során szivárgást tapasztaltak. Az egyórás késésnek, mellyel belevágtak a rakéta megtankolásába, a környéken uralkodó viharos időjárás volt az oka.

A kétórás indítási ablak helyi idő szerint 8:33-kor - nálunk 14:33-kor - nyílt volna az eredeti tervek szerint.

Az erősen robbanékony hidrogén szivárgása ugyanott jelentkezett, ahol a tartály tavasszal egy főpróba során már szivárgott. Hogy ez ne legyen elég a jóból, még egy hidrogénszivárgási pont gyanúja felmerült egy olyan szelepnél, amely már júniusban is gondot okozott, de a NASA úgy gondolta, akkor kijavította - írja az ABC News cikke.

A NASA tweetje szerint az indítási procedúrát először felfüggesztették, de később törölték is a kísérletet a hétfői napra. Legkorábban pénteken kerülhet arra sor.

A NASA élő közvetítése alább látható, a hivatalos, folyamatosan frissülő NASA-kommentárok itt olvashatók.

Helyi idő szerint délelőtt egy repedésnek tűnő jelenséget is észleltek. Később a délelőtt folyamán repedést vagy más hibát észleltek azon a nagy narancssárga üzemanyagtartályon, amelyen négy főhajtómű található. A szakemberek úgy látták, mintha ezen a területen fagyás következett volna be. A mérnökök elkezdték tanulmányozni ezt a gyanús területet.

A NASA indítási igazgatóhelyettese, Jeremy Graeber az első szivárgás észlelését követően úgy fogalmazott, el kell dönteniük, mennyire ragaszkodjanak a hétfői kilövéshez.

"Rengeteg munkát kell elvégeznünk, hogy eljussunk ide" - figyelmeztetett Graeber.

Végül azonban, magyar idő szerint délután három előtt az indítás elhalasztása mellett döntöttek.

Az űrsikló-korszak emléke dereng fel

A mostani egy ember nélküli misszió, amely során több mint 50 évvel azután közelítik meg a Holdat, hogy utoljára ember járt rajta.

A 98 méteres rakéta, mellyel kapcsolatosan a problémák jelentkeztek, a legerősebb a NASA által eddig építettek sorában. A mai problémák a NASA űrsikló-korszakára emlékeztetnek: 1990-ben hidrogén szivárgása zavarta meg a visszaszámlálást és késleltette a kilövéseket.

Charlie Blackwell-Thompson indítási igazgató arról számolt be, hogy kommunikációs problémáik is felmerültek az Orion bábukat szállító kapszulájával. Vasárnap késő este

11 perces késedelem jelentkezett a kommunikációban

a kilövésvezérlés és az Orion közötti. Bár a probléma hétfő reggelre megszűnt, a NASA tudni szeretnél az okokat, mielőtt arról dönt, hogy útnak indítja az űrhajót.

Az Artemisz-misszióról minden részletet elolvashat ebben a cikkünkben.

Ha további részletek is érdeklik, nézze meg az InfoRádió Aréna című másorának azt a felvételét, amelyen Kiss László csillagász-fizikus, akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója beszél aról, hogy milyen felvételeket küldött a James Webb űrteleszkóp az első félévben, mire használják az ukránok az amerikai műholdakat, mit csinálnak az űrnagyhatalmak a Föld-közeli térrészben és mi az orosz-amerikai-európai nemzetközi űrállomás jövője.

Ebben pedig a Marsra szállás tudományos és technikai eredményeiről számol be részletesen Kiss László.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×