eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag ampullákban a fővárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jöhet a Szputnyik V és az AstraZeneca oltásának közös klinikai tesztje

Oroszországban kis létszámmal tesztelik a kétféle vektorvakcina együttes használatát: tavasszal kezdték az előkészítést, de akkor az egészségügyi minisztérium etikai bizottságának aggályai miatt felfüggesztették.

Hétfőn vált nyilvánossá a döntés arról, hogy megkezdődhet a brit-svéd és az orosz fejlesztésű vakcinák közös klinikai kísérlete, melyet májusban függesztettek fel. A 2022 márciusáig tartó kísérletben 150 önkéntest fognak beoltani a kétféle oltással, majd megfigyelik, milyen immunválasz alakul ki szervezetükben. A programban öt egészségügyi intézmény vesz majd részt Moszkvában és Szentpéterváron – írja a Euronews.

A Szputnyik V fejlesztésében részt vevő orosz kutatók még novemberben álltak elő a kétféle oltás közös kísérletének ötletével, mivel úgy vélik, így emelhető az oltások hatékonysága.

Az AstraZeneca is bejelentett ilyen kísérletet decemberben.

A Szputnyik V Twitteren közölt arról információkat, hogy ilyen vakcinakoktél alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatok Azerbajdzsánban, Argentínában és az Egyesült Arab Emirátusokban is zajlanak.

Mind a Szputnyik V, mind az AstraZeneca oltása ugyanazt a technológiát alkalmazza: egy ártalmatlan adenovírust használ vektorként arra, hogy bevigye az emberi testbe a koronavírus tüskefehérjéjét, ami aztán immunválaszt vált ki.

Nagy-Britanniában a kutatók az AstraZeneca oltását a Pfizer és a Moderna vakcinájával keverve is tesztelték már: ez Pfizer oltása esetében biztonságos és hatékony módszernek bizonyult a korai adatok tanúsága alapján.

A WHO állásfoglalása szerint a különböző oltástípusok keverése valószínűleg működőképes megoldás,

de több adat szükséges ahhoz, hogy ebben biztosak lehessünk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×