eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

A víruskutató előrejelzést tett arra nézve is, hogy mikor szabadulhatunk meg a szájmaszktól, illetve hogy mikorra várható a negyedik hullám.

Rusvai Miklós biológus, víruskutató az RTL Klubnak adott interjújában úgy vélekedett, a napi járványadatokban történő hirtelen megugrásokat vagy visszaeséseket úgy van értelme figyelni, ha hozzánézzük a csúszó átlagokat is.

"Ha za 5 vagy a 7 napos csúszó átlagokat vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy valamennyi járványtani adat a kedvező irányba módosul" - szögezte le; tehát mind az elhunytak száma, mind a lélegeztetőgépen lévők száma, mind a kórházban lévők száma, mind a friss fertőzötteké tendenciózusan csökken "már több hete".

Szerinte nagy valószínűséggel állítható, hogy

május végére a harmadik hullám lecseng,

és körülbelül a tanév végével meg lehet szabadulni a maszktól, "ha a döntéshozók is így látják indokoltnak".

"Kicsit hátradőlhetünk, ölelkezhetünk a szeretteinkkel és eldobhatjuk a maszkot, puszit lehet most már adni, a nyár minket segít a légzőszervi megbetegedések terjedése szempontjából" - tette hozzá.

Aztán október-novemberben "újra figyelnünk kell", addig is "oltással mindenki oltassa be magát", hiszen "a vírus itt van, várja a kedvező alkalmat, a kedvező időjárást".

Mert:

"Ha őszre nem éri el az immunis emberek száma a 75-80 százalékot, akkor egy újabb légzőszervi járvány indulhat meg"

- szögezte le.

Hogy ez indukál-e egy negyedik koronavírusjárvány-hullámot, az persze több tényező függvénye.

"Kell egy 80 százalékos immunizáltság, tehát az, hogy a fogékony emberek száma a közösségben ne legyen nagyobb 20 százaléknál."

A nyájimmunitás mindenképpen ki fog szerinte alakulni, "akik nem oltatják be magukat, a kockázatosabb megoldást választják", vagyis átmennek a betegségen, de "igazi negyedik hullámra" Rusvai Miklós nem számít, halmozott esetszámra igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×