eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Védőmaszkos vásárló a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piac emeleti optikai üzletei között 2020. december 29-én. Az épületet kapcsolatba hozták az új koronavírus-járvány kitörésével, ezért az alsó szint, ahol a vírus feltehetőleg először megjelent, 2020. január 1. óta zárva van, az emeleten lévő optikai üzletek viszont nyitva tartanak. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában, Vuhanban, Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában az élet visszatér a normális kerékvágásba.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Majdnem megúsztuk a világjárványt

Csak kevés kellett volna ahhoz, hogy a pandémia be se következzen: a tömött vuhani vizes piac mellett nagy adag balszerencse is hozzájárult az egész világon végigsöprő járványhoz.

Egy friss kutatás szerint 2019 októberéig még nem fertőzött meg embert az új koronavírus, írja a CNN. A Science-ben megjelent eredmények szerint ha csak egy kicsit másként alakultak volna a körülmények, ma nem azt az életet kellene élnünk, ami már több mint egy éve az egész világon jellemző.

"Tökéletes körülmények álltak elő a véletlenek jóvoltából ahhoz, hogy világjárvány jöjjön létre. Ha csak egy kicsit másként alakult volna akármi, ha az első ember, aki a vuhani vizes piacra vitte a vírust, aznap inkább otthon maradt volna, például mert túlzottan betegnek érezte magát, akkor talán a korai szuperterjesztő események nem következtek volna be. Talán soha nem is hallottunk volna a koronavírusról" - fogalmazott Michael Worobey, az evolúciobiológia professzora, a kutatás egyik szerzője.

Hupej tartományból indult

A kutatók a molekuláris datálás módszerét alkalmazták, a mutációs ráta alapján számították ki, mióta lehet jelen a vírus a világon. Számítógépes modellezés segítségével azt is megállapították, hol, hogyan és mikor kezdhetett terjedni a vírus.

"Kutatásunk legfontosabb kérdése az volt, vajon milyen hosszan keringhetett a SARS-CoV-2 Kínában azt megelőzően, hogy felfedezték" - mondta Joel Wertheim fertőzőbetegség-kutató, a csoport egy tagja. "Hogy a kérdést megválaszolhassuk, háromféle alapvető információt vettünk számba: a vírus a vuhani lezárások előtti időszakban való terjedésének módját, a legkorábbi esetekről érkezett jelentéseket, illetve azt, hogy genetikailag mennyire változatosak a vírus különböző, Kínában elterjedt variánsai.

Mindezek segítségével megállapítottuk, hogy 2019 októberének közepe előtt a vírus nem terjedhetett

még Hupej tartományban sem."

Máshol nem terjedhetett

Ez cáfolja azokat a kutatásokat, amelyek szerint Olaszországban és más európai államokban esetleg már 2019 szeptemberében jelen volt az új koronavírus. A mostani eredmények szerint október és december között mindössze tucatnyi megbetegedés történt.

"Ennek ismeretében elég valószínűtlen, hogy ilyen alacsony kínai esetszám mellett Európában és Amerikában is történtek volna már megbetegedések. Szkeptikus vagyok minden olyan megállapítással szemben, amely erre az időszakra vonatkozóan Kínán kívüli megbetegedéseket említ" - nyilatkozta Wertheim.

A kutatás azt is biztosra veszi, hogy Hupej tartományban, nem pedig máshol jelent meg először a vírus, illetve megállapításai szerint 2019 decembere előtt nagy számban nem kerülhettek koronavírusos betegek kórházba.

Majdnem megúsztuk

Azt, hogy milyen állat közvetíthetett a denevérek és az emberek közt, ez a kutatás sem tudta meghatározni. Abban ugyanakkor biztosak, hogy decemberig azért maradhatott olyan alacsony szinten a megfertőződések száma, mert azok, akik ezekben az időkben elkapták a koronavírust, nem találkoztak annyi emberrel, amennyit megfertőzve beindulhatott volna a pandémiához vezető lánc. Egészen decemberig, amikor is

a vuhani vizes piac tökéletes körülményeket nyújtott.

Elméletük szerint tehát nem a piacon történt az első megfertőződés, de az indította el a pandémiát, hogy egy fertőzött ellátogatott ide.

A kutatók szerint a vírust kiemelkedően rövid idő alatt sikerült felfedezni, igaz, még így is késő volt ahhoz, hogy a pandémiát megelőzzük, aminek oka az lehetett, hogy a SARS-CoV-2 nem volt "eléggé halálos".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×