eur:
385.54
usd:
354.35
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Villennes-sur-Seine, 2018. január 30.A medréből kilépett Szajna vizében gázolva szállítja csónakkal a kutyáját egy nő a Párizstól 30 kilométerre, nyugatra levő Villennes-sur-Seine településen 2018. január 30-án. A folyó az előző napon 5,85 méteren tetőzött a francia fővárosban, ahol a vízszint négy méterrel magasabb az átlagosnál. Az esőzések okozta ár levonulása hetekig eltarthat, a hajóközlekedés még legalább egy hétig szünetel a Szajnán. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Nyitókép: YOAN VALAT

Durvuló szélsőségekről szólnak az új adatok

Új statisztikák bizonyítják, hogy gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események az utóbbi 36 évben, mint korábban. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentése erről szól.

Az áradások, villámárvizek, part menti áradások száma csak az utóbbi öt évben is jelentőzsen nőtt – derül ki az Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentéséből, amely egy 2013-as tanulmány frissített kiadása. A hírt a Magyar Tudományos Akadémia is megosztotta.

"A Szélsőséges időjárási események Európában: felkészülés a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra"című jelentésben összefoglalt friss adatok szerint

  • az áradások és más vízügyi problémák száma 1980 óta megnégyszereződött, 2004 óta pedig megduplázódott.
  • A szélsőséges hőmérsékletű napok, az aszályos napok (a szárazság) és az erdőtüzek több mint kétszer olyan gyakran fordulnak elő 1980 óta, mint azelőtt.
  • A zivatarok, viharok száma megkétszereződött 1980 óta.

Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt.

A szélsőséges időjárási események jelentős károkat okoznak. Az EASAC által felkért szerzők friss adatsorai szerint a zivatarkárok megkétszereződtek az Egyesült Államokban: míg 1980-ban 10 milliárd dollár kár keletkezett a viharok miatt, addig 2015-ben majdnem 20 milliárd dollárra emelkedett ez az összeg.

Ezzel szemben Európában ugyanezen időszak alatt alig emelkedtek a folyók áradásai miatt bekövetkezett károk, annak ellenére, hogy gyakrabban történtek áradások. Ez azt jelenti, hogy az árvízvédelmi intézkedések hasznosnak bizonyultak.

Alkalmazkodni kell a változásokhoz

„Az új adatok megerősítik a 2013-as következtetéseinket" – mondja a frissített jelentésről Michael Norton, az EASAC környezetvédelmi programjának igazgatója. Norton szerint a gyakrabban bekövetkező szélsőséges időjárási események csak még sürgősebbé és fontosabbá teszik a klímával kapcsolatos kutatásokat.

Az EASAC-jelentés szerint a politikusoknak és döntéshozóknak kötelességük

javítani Európa infrastruktúráján és társadalmi rendszerein a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében.

A klímaváltozás hatásainak mérsékléseés az alkalmazkodás érdekében a jelenleginél is sokrétűbb kutatásokat kellene folytatni, többek között szofisztikáltabb regionális klímamodellezésre lenne szükség a szélsőséges időjárási események előrejelzéséhez –egyebek mellett ez is szerepel az EASAC ajánlásai között.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×