eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A Balaton fenekére néznek

Az egész Balaton mederfelmérését tervezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy megnézzék: a 70-es években végzett kotrások és parti csatornaépítések a jó vízminőség mellett az iszapban is meghozták-e a kívánt javulást – mondta az InfoRádiónak Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója.

„A Balatonról rendes mélységi térkép gyakorlatilag a 70-es években készült, de akkor is csak keresztszelvényeket vettek fel, és a két keresztszelvény között rajzolták be a szintvonalakat. Tehát nem volt domborzati térképe a Balatonnak” - mondta Csonki István.

Ezt pótolták tavaly, amikor részletes felmérés készült a mederről.

„A következő lépés az lenne, hogy meghatározzuk az iszapvastagságot. De nem csak az iszap vastagságát szeretnénk meghatározni, hanem a fizikai összetételét is. Hiszen nagyon fontos, hogy megtudjuk, az iszapba vagy a mederüledékben lévő foszfor, nitrogén – amit képesek felvenni az algák – milyen mértékben szaporodott fel, van-e egyáltalán benne, és milyen mélységben hozzáférhetőek. Másrészt azt is szereznénk megtudni, hogy milyen mederüledék-vándorlás van a Balatonban” - részletezte az igazgató.

Felidézte, hogy a 80-as évek előtt az eutrofizáció nagyon erőteljesen megjelent a Balatonnál, nagyon komoly algavirágzások, vízminőségromlások voltak.

„A vizsgálat alapján a balatoni intézkedési terv meghatározta azokat a feladatokat, amelyeket a vízminőség javítása érdekében kellene a továbbiakban tenni. Ennek volt része a Kis-Balaton megépítése, a teljes csatornázás megépítése és a kotrások, amelyeket elvégeztünk” - összegezte.

„Azóta több mint tíz év telt el, és nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy most mi történik. Látjuk, hogy a vízminőség gyakorlatilag tökéletes, de szeretnénk tudni, hogy vannak-e még olyan helyek – és itt kifejezetten koncentrálunk a Keszthelyi és a Szigligeti öbölre, illetve Balatonfűzfő térségére – hogy maradt-e még olyan, amiből egy tartós nyári meleg esetén előfordulhat vízminőségromlás” - részletezte.

Hozzátette: „most megszületett a Balaton hosszú távú fejlesztési terve, ami 2030-ig szól. Ennek van egy olyan része, ami kifejezetten a vízminőséggel foglalkozik, és ehhez európai uniós forrásokat biztosít. Ebből tudjuk elvégezni ezt a vizsgálatot is, és ha ismét el kell kezdeni a kotrási munkákat – mert vízminőségi szempontból indokolttá válik –, akkor ez lesz a megalapozó tanulmánya.”

Balatonmáriafürdő partjánál fél méter vastag iszap halmozódott fel. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: a Balatonon több helyen jelentkezik időszakosan iszapolódás, Balatonmáriafürdőn tavaly év vége felé jelent meg hirtelen egy 40-50 centiméteres feliszapolódás, kvázi egy öböl alakult ki, egy áramlási holttér. Amikor erősen, tartósan fúj a szél, felkeveredik az iszap, kialakul egy lebegő iszap, ami próbálja ezeket a holttereket feltölteni, így ilyen kiülepedések lesznek” - magyarázta a jelenség okát Csonki István.

De tavaly kétszer, idén eddig egyszer mértünk öt szabad strandon iszapvastagságot. Közülük kettőben nem változott, maradt a 40-50 centis iszapvastagság, de volt olyan hely is, ahol gyakorlatilag eltűnt, vagy 20-30 centit csökkent. Tehát mozgásban van, nincs stabil egyensúlyban az iszap, vándorol folyamatosan, így ez nem egy végleges kiülepedés – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×