eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mégsem törölhető az emlékezet?

A biciklizést nem lehet elfelejteni, tartja a köznyelv, és ez igaz is. Ennek az oka valószínűleg abban keresendő, hogy az agy a tanulás folyamán létesített idegkapcsolatokat többé nem bontja szét, csupán kiiktatja. Az emlékek tehát nem vesznek el, csak egy ideig nem lehet őket előhívni - közlik a németországi martinsriedi Max-Planck Neurobiológiai Intézet kutatói a Nature című szakfolyóiratban.

Kísérleteiben Susanne Hofer csapata azt szerette volna kideríteni, miért lényegesen könnyebb újra megtanulni valamit, ami egyszer már feledésbe merült, mint egy teljesen új tudást elsajátítani. A neurobiológusok ezért időnként lefedték pár felnőtt egér egyik szemét, így képalkotó eljárások segítségével megvizsgálhatták, hogyan hat ez a rágcsálók agyának idegkapcsolataira.

Az állatok agyának látásért felelős részében már rövid idő elteltével új idegkapcsolatok alakultak ki: az idegsejtek átálltak arra, hogy a megmaradt szem jeleit dolgozzák fel - az egerek megtanultak csupán erre a szemükre hagyatkozni.

Mihelyst az egerek újra használhatták mindkét szemüket, az idegsejtek újra átcsoportosultak, és alkalmazkodtak a kétszemes látáshoz. Az egyszemes verzióra való áttérést tehát teljesen meg lehetett fordítani, vagyis a régi kapcsolatok nem tűntek el, csupán ideiglenesen kiiktatódtak.

A kutatók megismételték a kísérletet, és újra betakarták az egerek egyik szemét: az idegsejtek ezúttal sokkal gyorsabban alkalmazkodtak az egyszemes látáshoz. A vizsgálatok szerint tehát az idegsejtek rugalmasan átcsoportosíthatók, a meghatározott kapcsolódási helyek pedig szükség szerint aktiválhatók illetve kiiktathatók.

"Mivel egy tapasztalatra később talán még szükség lehet, úgy tűnik, az agy úgymond tartalékba helyezi" - mondta a kutatás vezetője, Mark Hübener. Ez később megkönnyíti az újratanulást. A biciklisek pedig ezért ülnek többéves kihagyást követően is biztosan a nyeregben.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×