eur:
393.75
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kemény Dénes, a magyar válogatott év végéig hivatalban levő szövetségi kapitánya a Magyar Vízilabda Szövetség díjával a férfi vízilabda Világliga-sorozat C csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország-Olaszország találkozón Székesfehérváron 2012. november 3-án. A magyar válogatott 6-5 arányban megnyerte a mérkőzést.
Nyitókép: Kovács Anikó

Kemény Dénes: számológéppel a zsebükben játszottak a lengyelek

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző szerint reformra szorul a vb lebonyolítási rendszere, hogy ilyen ne fordulhasson elő, ugyanakkor azt az edzőt is meg kell szerinte érteni, aki két, "teljes vértezetben" lejátszott mérkőzés után felforgatja a csapatát, a futball-világbajnokság ugyanis hosszú.

A szerda esti vb-csoportmeccseken kialakult minden szurkoló rémálma: a lengyel–argentin mérkőzés hajrájában ismert volt mindkét fél számára a csoport másik mérkőzésének az állása, amely mind Lengyelország, mint Argentína továbbjutását biztosra jelezte, így az európai és a dél-amerikai csapat hosszú perceken át semmit sem csinált a játéktéren, csak "ölte" a focit.

Az InfoRádió vb-szakértője, Kemény Dénes – a férfi vízilabda-aranycsapat szövetségi kapitánya – nem is köntörfalazott az este látottakat elemezve: "a lengyelek számológéppel a zsebükben" játszották le a találkozót, közben viszont Argentína azért összeszedte magát, nehogy baj legyen a szaúdiak elleni vereség után.

"Egyfelől

az argentinok, akik éremesélyes csapat, szerintem kaptak egy figyelmeztetést, hogy senkit, sehogyan sem lehet félvállról venni, más kérdés, hogy egyébként sem lehetne,

mert most már az egyenes kieséses szakasz jön. A lengyelek meg annak örülhetnek, hogy bekerültek a legjobb tizenhatba. Nagyon érdekes volt a mérkőzés sportszakmailag, nem is a futball szempontjából; a győzelem csak Argentínának volt fontos, nézték, hogy az éppen aktuális állás elég-e nekik a továbbjutáshoz" – jelentette ki, utalva arra, hogy a kispadon végig tudhatták, hogy a másik mérkőzésnek mi az állása, és minden esemény e szerint zajlott.

Kemény Dénes azért kicsit csodálkozott ezen a hozzáálláson, mert a lefújás után még várakoztak a csapatok, hogy mi újság a másik pályán. Ugyanakkor azt is gondolja, ha Argentína a lengyel továbbjutást akarta volna támogatni, "nem rúg kettőt se", és azt semmiképp sem vélelmezi, hogy "előre megbeszélt mérkőzés lett volna", tehát a lengyelek "bőven kockáztattak" a játékukkal, végül pedig a szaúdiak juttatták tovább őket.

Beszélt még az 1-0-s tunéziai győzelmet hozott, Franciaország elleni mérkőzésről is, amelyen a címvédő franciák "felforgatott" összeállításban léptek pályára.

"Érdekes, hogy a matematikailag már továbbjutott csapatok hajlamosak az utolsó csoportfordulóban B csapattal felállni. Nem múlt a franciák vereségén semmi, a másik pályán (Ausztrália–Dánia 1-0) dőlt el a továbbjutás. Nagyon nehéz erkölcsi dilemma ez;

a franciák az első két mérkőzésen teljes vértezetben álltak fel, aztán dobtak oda egy meccset, ami persze nem sportszerű, ugyanakkor a szövetségi kapitányuk hosszabb távra gondolkodik,

van még négy ki-ki meccs optimális esetben, nyilván pihentetni akar játékosokat, másokat pedig felpörgetni, akik addig nem játszottak" – világított rá a csapatvezetési háttérre a háromszoros olimpiai bajnok edző.

Szerinte az ilyen befolyásolási lehetőség rendszerhiba, ami reformra szorul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×