eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György
A tunéziai Aisza Laiduni integet a szurkolóknak a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Tunézia-Franciaország mérkőzés végén az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 30-án. Tunézia 1-0-ra győzött, de a csoportból nem jutott tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Tunézia legyőzte a címvédőt, Ausztrália kiejtette Dániát

A franciákat legyőző Tunézia azonban a torna eddigi legszomorúbb győzelmét tudhatja magáénak.

Az ausztrál válogatott egygólos győzelmet aratott az esélyesebbnek tartott dán csapat felett a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai napján, így továbbjutott a D csoportból, míg az Eb-elődöntős skandináv ellenfele búcsúzott.

Az első perctől érződött, hogy a skandináv gárdának nem felelt meg a döntetlen a továbbjutáshoz. A tavaly Eb-elődöntős dán csapat ennek megfelelően sokkal többet birtokolta a labdát, azonban az ausztrálok sem adták fel a támadások lehetőségét, labdaszerzések után gyors kontrákkal próbálkoztak. Az európai együttes meglehetősen idegesen futballozott, szokatlanul sok technikai hiba csúszott a támadásépítéseibe, így bár végig fölényben futballozott a szünetig, egyáltalán nem volt veszélyesebb az ellenfelénél.

A folytatásban sem változott a játék képe, Dánia erőtlenül és görcsösen próbálkozott komoly lehetőségek nélkül, riválisa viszont egy mintaszerű ellenakcióból megszerezte a vezetést, amely számára biztos továbbjutást jelentett a másik meccs eredményétől függetlenül.

AL WAKRAH, QATAR - NOVEMBER 30: (EDITORS NOTE: In this photo taken from a remote camera from inside the goal) Mathew Leckie of Australia scores their team's first goal past Kasper Schmeichel of Denmark during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group D match between Australia and Denmark at Al Janoub Stadium on November 30, 2022 in Al Wakrah, Qatar. (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
A kapu sarkába függesztett kamerával készült kép az ausztrál Mathew Leckie góljáról. (Fotó: Alex Grimm/Getty Images)

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány két kettős cserével próbálta frissíteni együttesét, de ezek sem segítettek a dánok játékán, amely meddő mezőnyfölényben merült ki. Mivel a Katarba nagy reményekkel érkezett Dánia a hajrában sem tudott újítani, így egyetlen ponttal és egyetlen szerzett góllal búcsúzott a tornától, míg Ausztrália története során 2006 után másodszor ünnepelhetett továbbjutást.

A tunéziai válogatott 1-0-ra nyert a címvédő francia válogatott ellen a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában, de így sem jutott tovább, mert a franciák és az ausztrálok mögött a harmadik helyen végzett.

Nagy lendülettel, ellenfelénél jóval motiváltabban kezdett a tunéziai csapat, amely a 8. percben bal oldali szabadrúgást követően kapuba is talált. A gólszerző Gandri azonban lesről indult, így maradt a 0-0. Mintegy húsz perc elteltével átvette az irányítást a francia válogatott, melyben - a már biztos nyolcaddöntős szereplés tudatában - Didier Deschamps szövetségi kapitány jelentős változtatásokat hajtott végre, csupán Tchouaméni és Varane maradt a szombati, dánok elleni kezdőcsapatból. A folytatásban a tunéziaiak egy-egy távoli lövésig jutottak el, a franciák viszont helyzet nélkül zárták az első félidőt, ugyanakkor így is kontrollálták a mérkőzést.

ar-Rajján, 2022. november 30.
A tunéziai Vahbi Hazri (b2) berúgja az első gólt a francia Steve Mandanda (j) kapujába a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Tunézia-Franciaország mérkőzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 30-án.
MTI/AP/Alessandra Tarantino
A tunéziai Vahbi Hazri (b2) berúgja az első gólt a francia Steve Mandanda (j) kapujába a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Tunézia-Franciaország mérkőzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 30-án. MTI/AP/Alessandra Tarantino

A szünet után nagyobb sebességre kapcsolt a tunéziai együttes, melyben a ferencvárosi Laidouni aktív szerepet vállalt a labdatartásban és a támadások elindításában, sőt egy alkalommal nagy helyzetbe is került, ami kimaradt. Az észak-afrikaiak szűk negyedóra elteltével megszerezték a vezetést, majd a gólszerző Hazri lejött a pályáról, illetve azonnal hármat cserélt a franciák szakvezetője. A vb-t két győzelemmel kezdő címvédő aktívabbá vált, Deschamps csakhamar még két cserét hajtott végre, így a hátra lévő időben végig a franciák támadtak. Már a nyolcperces ráadás is majdnem letelt, amikor Griezmann egy beívelés, illetve visszafejelés után hét méterről a kapuba lőtt. A tunéziaiak elvégezték a középkezdést, de a bíró jelzést kapott a VAR-szobából, így visszanézte az esetet, végül les miatt érvénytelenítette a találatot.

(A nyitóképen: A tunéziai Aisza Laidouni integet a szurkolóknak a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Tunézia-Franciaország mérkőzés végén.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×