eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének ítélethirdetésén a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. augusztus 4-én. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást, míg végül a bírósága meghozta az ítéletet és 9 és fél évre ítélte a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót.
Nyitókép: Jevgenyija Novozsenyina

Az év végére kiszabadulhat és otthon lehet a világ legjobb kosárlabdázója

Bill Richardson "óvatosan optimista" azzal kapcsolatosan, hogy a kosárlabdázó, Brittney Griner, valamint az amerikai álláspont szerint szintén jogtalan fogva tartott Paul Whelan még az idén kiszabadulhatnak az orosz fogságból.

Richardson, Új-Mexikó korábbi kormányzója nemrégiben Oroszországban járt, hogy a Kremllel tárgyaljon Griner és Whelan szabadon engedésével kapcsolatosan: a nevét viselő központ túszok és fogva tartott emberek érdekeit védi. Vasárnap arról nyilatkozott, hogy mindkét amerikai családjával együttműködik és a Fehér Házzal egyeztet a két Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgár szabadon engedésével kapcsolatosan - írja a CNN.

Amikor arról kérdezték a CNN egyik műsorában, hogy mit gondol arról, vajon kiszabadulhatnak-e az amerikaiak még az idén, a következő választ adta.

"Azt hiszem, igen, bár nem szeretek találgatásokba bocsátkozni. Mindkét család teli van érzelmekkel, ez egy ilyen időszak.

Annyit tudok mondani, hogy a Biden-kormányzat komolyan dolgozik az ügyön, ahogy én is. Koordináljuk erőfeszítéseinket, még ha nem is értünk egyet minden taktikai döntésben.

De nem fogom erőfeszítéseik útjába állni, én csak két helyzetfelmérő látogatáson jártam Oroszországban a foglyok családjainak képviseletében" - fogalmazott.

Drogért és kémkedésért ítélték el őket

Brittney Grinert augusztusban ítélték 9 évnyi börtönbüntetésre Oroszországban azt követőn, hogy bűnösnek vallotta magát drogcsempészetben. A kosarast a moszkvai reptéren tartóztatták le azzal a váddal, hogy egy grammnál kisebb mennyiségű kannabiszolajat próbált becsempészni - saját állítása szerint a sietős pakolás miatt, véletlenül került bőröndjébe a szer.

Whelant még 2018-ban tartóztatták le egy moszkvai hotelben kémkedés vádjával, melyeket mindig határozottan tagadott. 2020-ban 16 évnyi börtönre ítélték. Joe Biden amerikai elnök szeptemberben mindkét amerikai családjával találkozott a Fehér Házban.

Úgy érzi, pozitív a hangulat

Richardson arról is beszélt, kikkel folytatott megbeszéléseket Grinerék sorsáról: azt mondta, Putyinhoz közel álló, nagyon magas rangú hivatalnokokról van szó.

"Az az érzésem volt, hogy

akikkel találkoztam, készen állnak a tárgyalásra.

Jó érzésekkel töltött el a találkozó, de én nem a kormány képviselője vagyok" - tette hozzá.

A Biden-adminisztráció korábban elhatárolta magát Richardson tetteitől, korábban egy magas rangú tisztviselő úgy fogalmazott, akik magánemberként utazik Oroszországba, nem az amerikai kormány nevében tárgyal.

Ért már el sikert Richardson

Ezzel kapcsolatban Richardson is úgy fogalmazott: valóban nem a kormány tisztviselője, ezt tiszteletben tartja és mindig is hangoztatta. Egy esetleges fogolycseréről az elnöknek kell döntenie, és azt gondolja, hogy Biden adminisztrációja jó munkát is végez e téren. Megemlítette ugyanakkor, hogy

van gyakorlata hasonló ügyekben, Trevor Reed idei szabadon bocsátásában is részt vett.

Reedet rendőrrel szembeni állítólagos erőszak vádjával ítéltek 9 év börtönre. Az egykori tengerészgyalogos ügyében még az ukrajnai háború kitörése előtt tárgyalt a Richardson Központ Moszkvában. Október elején a Biden-adminisztráció hét Venezuelában fogva tartott amerikai hazatérését jelentette be. Az őrizetbe vett személyeket a venezuelai first lady két, az Egyesült Államokban kokaincsempészetre irányuló összeesküvés miatt bebörtönzött unokaöccsének szabadon bocsátásáért cserébe engedték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×