eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion előtt 2021. április 20-án, mielőtt megkezdődik a csapat és a Brighton mérkőzése az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Gyorsan kifulladt a futballháború

A labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozása után szinte azonnal megszűnhet, miután az alapítók nagy része a közvélemény és a sportág szereplőinek felháborodása után visszalép a kezdeményezéstől.

Széteshet a szuperligát tervező klubok összefogása, miután az alapító tagok jelentős része jelezte, hogy kilép. Kedden mind a hat angol egyesület visszavonulót fújt, majd szerdán az Atlético Madrid, aztán az Inter is csatlakozott a kilépőkhöz. Nem sokkal később az AC Milan is bejelentette, hogy bár jó sorozatnak tartja a Szuperligát, a tiltakozó drukkerek véleményét tiszteletben tartja.

A klubvezetőkben közös, hogy elnézést kérnek a szurkolóiktól, akik napok óta hevesen ellenezték a Szuperliga létrehozását. A legutóbbi angol bajnok Liverpool amerikai tulajdonosa, John W Henry egy videóüzenetben kért elnézést a szurkolóktól, a szakmai stábtól és a játékosoktól is.

„Bocsánatot kérek Jürgen Klopptól, a játékosoktól és mindenkitől, aki keményen dolgozik azért, hogy szurkolóink büszkék legyenek a Liverpoolra.

Nekik semmilyen felelősségük nincs ebben a döntésben. Az egyedüli hibás én vagyok. ”

A sorozatos kilépések után már csak a Szuperliga terveit leginkább képviselő Florentino Perez, a Real Madrid és Andrea Agnelli, a Juventus elnöke tartott ki makacsul az elképzelések mellett. A torinói sportvezető kedden még azt mondta az olasz La Repubblica nevű napilapnak, hogy vérszerződést kötöttek, mennek tovább, mert ennek a projektnek továbbra is megvan minden esélye arra, hogy sikeres legyen. Az angol klubok kilépése után a Reutersnak azonban már azt mondta, bár továbbra is meg van győződve a projekt helyességéről, az így nem folytatódhat. Egyre több fórumon már a spanyol és az olasz klubvezető lemondását követelik. Egyelőre ezt csak egy angol csapat vezetője tette meg: a Manchester United ügyvezető alelnöke, Ed Woodward közölte, hogy távozik posztjáról.

Nemcsak a szurkolók tiltakozása volt hangos és egységes, a topklubok játékosai is nyíltan bírálták vezetőik döntéseit. Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya a Twitteren azt írta: „Nem tetszik és nem is szeretnénk, hogy ez a sorozat létrejöjjön, ez a kollektív álláspontunk. A klubunk és a szurkolók iránti elköteleződésünk megkérdőjelezhetetlen.”

A közvélemény és a sajtó csak találgat, hogy a háttérben mi okozhatta a topklubok hirtelen megfutamodását. Az Index a barcelonai El Mundo Deportivóra hivatkozva arról írt, hogy a hat angol klub nem az UEFA fenyegetései és a közvélemény felháborodása miatt lépett ki az Európai Szuperligából, hanem azért mert Alexander Ceferin, az UEFA elnöke sok pénzt kínált a hat szakadár klubnak a visszalépés fejében, a Szuperliga létrejötte ugyanis anyagilag ellehetetlenítette volna a Bajnok Ligáját és az Európa-ligát.

Egyelőre a Barcelona nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben. A csapatkapitány, Gerard Piqué, a Twitteren azt írta: „a futball a szurkolóké”. Ezzel egyetértett Ronald Koeman vezetőedző is, de hozzátette, hogy

az UEFA nem törődik a játékosokkal, csak a pénz a fontos.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, sportszakmai körökben, a nemzetközi és az európai szövetség részéről, továbbá a szurkolók irányából is heves kritikák fogadták.

Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak azt mondta, hosszú távon így is elkerülhetetlen, hogy regionális bajnokságok jöjjenek létre. A szuperliga eszménye él és egyre közelebb, hogy valósággá váljon – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a dilemma arról szól, hogy félig állami, félig üzleti modellben megy tovább az európai sport, vagy tisztán profitorientált vállalkozásként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×