eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az Atlético és a két milánói klub is visszatáncolt a Szuperligától

A hat angol labdarúgóklub után szerdán a spanyol Atlético Madrid, az olasz Milan és Internazionale is visszalépett a hétfőn bejelentett Európai Szuperligában (ESL) való szerepléstől.

A spanyol fővárosi egyesület közleményben jelentette be, hogy nem kíván részt venni a tervezett bajnokságban.

„Az Atlético vezetése a szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem vesz részt a tervezett versenysorozatban” – írta a madridi egyesület, hozzátéve, hogy hétfőn még olyan körülmények között határoztak a csatlakozásuk mellett, amelyek most már nem állnak fenn.

Az Internazionale azt közölte, „elkötelezettségünk a futballipar fejlesztése iránt az összes részvényesünkkel együtt változatlan marad”, és hangsúlyozta, a sportágnak „az az érdeke, hogy versenysorozatait folyamatosan fejlessze”. A milánói klub egyben csatlakozott az Atléticóhoz, és jelezte, hogy nem kíván részt venni az ESL-ben.

A Milan úgy fogalmazott: azzal a szándékkal fogadták el a meghívást az új ligába, hogy részesei legyenek a lehető legjobb európai versenysorozatnak, s ezzel örömet okozzanak a világ futballszurkolóinak, s egyben képviseljék klubjuk és saját drukkereik érdekeit.

"A változás nem mindig könnyű, de a fejlődés szükséges az előrelépéshez, az európai futball szerkezete pedig átalakult az elmúlt évtizedekben. Ezzel együtt a szurkolók világszerte kifejezték fenntartásaikat a Szuperligával kapcsolatban, és az AC Milannak meg kell hallania ezeket a hangokat, amelyek e csodálatos sportág szerelmeseitől jönnek" – áll az olasz klub közleményében.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett ESL-lel szemben.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Ezután az ESL szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy „átalakítja a terveket”, ugyanakkor jelezte, határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert „a jelenlegi rendszer nem működik”.

Az új visszalépésekkel három klub, az FC Barcelona, a Real Madrid és a Juventus maradt még hivatalosan tagja a Szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

A Juventus szerda délután közleményt adott ki, melyben ugyan nem jelentette ki, hogy visszalép az ESL-től, de annak megvalósítását bizonytalannak értékelte. "A Juventusnak továbbra is az a meggyőződése, hogy a projekt sportszakmai, kereskedelmi és jogi feltételei adottak, azonban úgy véli, a jelenlegi helyzetben korlátozottak a lehetőségek arra, hogy olyan formában bonyolítsák le, ahogyan azt eredetileg megfogalmazták" - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×