eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén, a Finndingi hajóosztály ötödik futamában a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én. Berecz Zsombor megnyerte az ötödik futamot, és összetettben feljött a harmadik helyre.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szélcsendtől a viharig: Berecz Zsombor elárulta, minek örülne a legjobban Tokióban

Berecz Zsombor világbajnok vitorlázó már megkezdte a tokiói olimpiai felkészülést, amely előtt két verseny vár rá. A sportoló az InfoRádiónak arról is beszélt, minek köszönheti idei Európa-bajnoki győzelmét.

Berecz Zsombor – rendhagyó módon – a Kanári-szigetek Lanzarote nevű szigetét választotta az esőzőtábora helyszínéül, ahol egészen eltérő körülmények között kezdte meg a felkészülést ahhoz képest, mint amihez korábban hozzászokott. Az eltérő kondícióknak, mint a nagyobb hullámoknak és erősebb szélnek köszönhetően pedig már az elmúlt másfél hónap során sokat fejlődött – vélekedett a sportoló az InfoRádiónak.

A vitorlázó egyetértett, hogy a szeptemberi Finndingi Európa-bajnokság megnyerése megkoronázta az idei évet számára, és egyben nagyon jó felmérési pont is volt, hogy ki mit csinált az elmúlt időszakban. Berecz Zsombor láthatóan nem vesztegette az időt, és a tavaszi munka után egy kéthónapos intenzív felkészülés eredményeképp sikerült a korábbi két Eb-ezüst után végre az aranyat is begyűjtenie, aminek nagyon örül. Annak ellenére, hogy európai riválisai mind képviseltették magukat, leszámítva két új-zélandi vitorlázót.

A kontinensviadalt nagyon megterhelőnek érezte, miután nagyon változékony, forgolódós, parti irányból érkező széllel kellett megküzdenie a mezőnynek, ami folyamatos koncentrációt igényelt, hiszen egy kis hiba kudarchoz vezethetett volna. „De elég erős voltam mentálisan, és ez egészen az utolsó napig kitartott.” Az Eb során pedig az is beigazolódott, hogy továbbra is a brit Giles Scott – sokszoros világbajnok, regnáló olimpiai bajnok – a legnagyobb riválisa – tette hozzá.

Berecz Zsombor arról is beszélt, hogy tervei szerint az ünnepeket már itthon fogja tölteni, de január elején ismét visszatérne Lanzarote szigetére, folytatni a felkészülést. Februárban következhetne az olimpiai felszerelés, elsősorban a vitorlák kiválasztása, valamint a fizikai felkészülés folytatása, hogy minél jobb kondícióban legyen. Két versenyen tervez indulást még az ötkarikás játékok előtt: az Európa Kupán Palma de Mallorcán, illetve a májusi világbajnokságon.

A tokiói szerepléssel kapcsolatban úgy érzi, az erőssége az, hogy minden körülmények között kiegyensúlyozottan tud vitorlázni, legyen akár gyenge szél vagy viharos, nagy hullámokkal – ellentétben a riválisaival, akik jellemzően specializálódnak egy bizonyos kondícióra. Ezért számára az lenne a legjobb az olimpián, ha szélcsendtől viharig mindenféle időjárás lenne, akkor fizetődne ki az a teljesítmény, amire képes.

A világ- és Európa-bajnok vitorlázó Berecz Zsomborral készült teljes interjú meghallgatható az InfoRádió Ötkarika című műsorában, ide kattintva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×