eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Amatőr próbálja ki a mászófalat a sportmászók olimpiai tesztversenyén a tokiói olimpia városi sportágainak otthont adó Aomi Parkban 2020. március 6-án. Az ötkarikás játékok szervezői kitartanak amellett, hogy az olimpia az eredeti terveknek megfelelően, július 24-én megkezdődik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány ellenére is.

Elhalasztott olimpia: mindenki vesztes ágon van a sportközgazdász szerint

Dénes Ferenc szerint három idősávba tolható át a tokiói világesemény, de mindegyik verzió óriási veszteséggel jár.

Elhalasztották az idei nyári olimpiát, az ötkarikás játékok történetében először.

A NOB-elnök és a japán kormányfő által közösen tett bejelentésre reagálva Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak úgy vélekedett, "elkerülhetetlen volt" a döntés.

"Egy út volt a szervezők és a NOB előtt, bár mérlegeltünk sokféle lehetőséget. Most már csak az a kérdés, hogy 2021-ben ősszel vagy 2022-ben legyen olimpia Tokióban" - tette hozzá.

Sportgazdasági szempontból szerinte

  1. 2021 ősze rendkívül veszteségessé tenné a játékokat, mert annyi más sok sportesemény van, hogy nem terelődne elég figyelem a játékokra.
  2. 2021 nyarával kapcsolatban - mint fogalmazott - a 2020-ból szintén elhalasztott foci-Eb szervezőivel kell majd egyezkedni,
  3. 2022 pedig még nagyon messze van, ráadásul addig amortizálódnak a tokiói létesítmények, vagyis jelentős plusz költség merülhet fel a rendezés körül.

A veszteség így sem kicsi, de Dénes Ferenc szerint a japánok meg fogják keresni a kompenzáció lehetőségét, de még mindig kisebb lett volna a baj, mint hogy most "félolimpiát" rendeznek, gyakorlatilagi karanténban, Ausztrália és Kanada visszalépésével, amerikai, német, orosz nyomás alatt.

Hogy a szponzorok, az utazási irodák, a szállodák, légitársaságok mit tehetnek, arról úgy véli, komoly a tanakodás, mindenki újra akarja tárgyalni a szerződését, de mindenki "vesztőágon" van, a vállalatok pedig most nagyon meg kell, hogy gondolják, hogy mire hogyan fektetnek be a jövőben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×