eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Nomura Tadahiro japán olimpiai cselgáncsbajnok (j) és Josida Szaori olimpiai birkozóbajnok meggyújt egy kandellábert az ünnepségen, amellyel a 2020-as tokiói nyári olimpiára Japánba érkező lángot fogadják a japán légierő higasimacusimai támaszpontján 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt egyelőre bizonytalan a nyári játékok megtartása az eredeti időpontban.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A remény szimbóluma marad az olimpiai láng

Leállították az olimpiai láng váltóját Japánban annak nyomán, hogy kedden eldőlt, nem idén, hanem legkésőbb jövőre rendezik meg a tokiói nyári játékokat.

A láng március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében. Menet közben, Spártában a sok érdeklődő miatt a Görög Olimpiai Bizottság kénytelen volt rövid időre félbeszakítani a váltót.

A láng 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. A további napokon is hasonlóan nagy volt a népszerűsége a lángváltónak, a helyieket nem nagyon lehetett rávenni, hogy tartózkodjanak a futás helyszíni megtekintésétől.

A játékok halasztásáról szóló keddi döntés után a szervezők bejelentették, hogy

a váltót törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

"Most nem a sport, hanem az emberi élet védelme a legfontosabb" - mondta Thomas Bach NOB-elnök. - Az olimpiai láng lesz a fény az alagút végén" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert megtéve jutott volna el a július 24-i megnyitóra.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×